Mondgezondheid bij diabetes in richtlijn huisarts
Een goede verzorging van het gebit is als advies opgenomen in de NHG-standaard van huisartsen voor de behandeling van diabetes mellitus type 2 patiënten.
Deze richtlijnen ondersteunen het medische beleid in de dagelijkse praktijk van de huisarts. In Nederland hebben bijna een miljoen mensen diabetes, waarvan +/- 90% type 2. Een slechte mondgezondheid is een van de complicaties bij deze ziekte, zoals ook het slecht functioneren van de ogen, van de nieren en van de zenuwen. Op deze laatste complicaties werd al gecontroleerd door de huisarts, daar is nu de mondzorg bijgekomen.
Lang niet alle diabetespatiënten gaan voor controle naar de tandarts of mondhygiënist. Tijdens de diabetescontroles kan aan de hand van het advies besproken worden of de patiënt de tandarts regelmatig bezoekt en of er klachten zijn van pijn in de mond, een droge mond, veranderde smaak, slechte adem, bloedend en/of gezwollen tandvlees of losstaande gebitselementen. Geadviseerd wordt om twee maal per jaar de mondgezondheid te laten controleren door een tandarts en/of mondhygiënist.
Dit advies is op initiatief van de afdeling parodontologie van het Academisch Centrum voor Tandheelkunde tot stand gekomen. Deze afdeling voert samen met het Slotervaartziekenhuis en het AMC projecten en onderzoek uit naar de relatie tussen diabetes en orale complicaties.
(Bron: Persbericht ACTA, 17 januari 2014)