Mondkapjes zitten vol leven
De katoenen en medische mondkapjes die tijdens de coronapandemie door bijna iedereen gedragen werden, blijken vol schimmels en bacteriën te zitten. Dit geldt zowel voor de binnen- als de buitenkant van de mondkapjes. Bij langdurig gebruik werd een toename in het aantal schimmels gemeten, terwijl het aantal bacteriën niet significant veranderde.
Japanse onderzoekers analyseerden de aanwezigheid van bacteriën en schimmels op de mondkapjes van 109 vrijwilligers. De meest aangetroffen bacteriesoorten waren onder andere Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis en Bacillus subtilis. Cladosporium, Fonsecaea, Mucor en Trichophyton waren de meest aangetroffen schimmelgenera. Naast non-pathogene soorten werden ook een aantal pathogene bacterie- en schimmelsoorten gevonden.
In een ander onderzoek naar bacteriën op mondkapjes werden door Belgische onderzoekers naast de genera Bacillus en Staphylococcus ook Streptococcus en Acinetobacter aangetroffen. De onderzoekers toonden ook aan dat katoenen mondkapjes meer bacteriën huisvesten dan medische mondkapjes.
Uit een derde onderzoek naar de snelheid waarmee contaminatie van mondkapjes met bacteriën optreedt, blijkt dat na 2 uur het aantal bacteriën een enorme toename laat zien. Met dit in het achterhoofd zou het advies kunnen zijn mondkapjes maximaal 2 uur te dragen en daarna weg te gooien. Van de gewone gebruikers blijkt echter slechts 21% hun mondkapje dagelijks te verversen, laten de Belgische onderzoekers zien. Voor gebruik in de mondzorgpraktijk wordt gelukkig geadviseerd bij elke patiënt het mondkapje te vervangen.
(Bronnen: Sci Rep, 18 juli 2022 | Front Med, 3 september 2021 | Dent Med Probl, 20 juni 2022)
(Beeld: Shutterstock)