Motivational interviewing helpt bij cariëspreventie
Braziliaans onderzoek laat zien dat motivational interviewing helpt bij het verminderen van cariës bij kinderen. Het grootste effect werd bereikt bij kinderen uit gezinnen met de laagste inkomens.
Onderzocht werd wat het effect was van motivational interviewing op de preventie van cariës bij kinderen uit verschillende sociale milieus. Hiertoe werden in dit gecontroleerd, dubbelblind en gerandomiseerd onderzoek 1.441 kinderen ingedeeld in 2 groepen. Uiteindelijk konden van 168 kinderen, van wie de ouders de gewone voorlichting hadden gekregen en van 228 kinderen bij wie motivational interviewing was toegepast, de gegevens worden verwerkt.
Motivational interviewing resulteerde in significant minder nieuwe laesies dan standaard voorlichting (respectievelijk 0,5 en 1,3 nieuwe laesies per 100 vlakken/jaar). Uitgesplitst naar subgroepen, bleek dat vooral in de lage inkomensgroep deze methode resulteerde in significant minder nieuwe cariëslaesies. De onderzoekers geven als verklaring hiervoor dat motivational interviewing rekening houdt met de mogelijkheden (beperkingen) en bijzonderheden van de patiënten. Zo wordt de patiënt gevraagd: „wat denk je dat je zelf kan doen?“ waardoor de gewenste gedragsveranderingen haalbaar zijn.
Wat betreft de standaard voorlichting adviseren de onderzoekers vroeg te starten, want uit dit onderzoek bleek dat het beginnen hiervan op een leeftijd van 6-12 maanden tot een beter resultaat leidde dan starten op latere leeftijd. Dit sluit mooi aan bij de visie van het project ‘Gewoon Gaaf‘ van het Ivoren Kruis.
(Bron: Community Dent Oral Epidemiol, december 2019)