Nieuw implantaatmateriaal 4 keer sterker dan huidig materiaal
Amerikaanse fysici hebben een nieuw materiaal gemaakt door titanium en goud samen te smelten. Deze substantie is 4 keer sterker dan titanium en het hardste metaal dat geschikt is voor gebruik met levend weefsel.
Vooral in de medische wereld wordt enthousiast gereageerd op dit nieuwe materiaal, omdat het kan leiden tot de ontwikkeling van medische implantaten die veel langer meegaan dan huidige implantaten. Zo gaan huidige knie- en heupimplantaten gemiddeld slechts 10 jaar mee.
In het wetenschappelijke vakblad Science Advances wordt het nieuwe materiaal beschreven. Eigenlijk is het materiaal per ongeluk ontdekt. De onderzoekers werkten aan magneten gemaakt van titanium en goud, maar produceerden vervolgens een keihard, biocompatibel metaal. “De volgende generatie tandheelkundige implantaten en kunstgewrichten wordt van dit materiaal gemaakt”, aldus onderzoekster Morosan.
Toch is dit slechts het topje van de ijsberg. Het materiaal kan ook gebruikt worden in hypermoderne boren, die hierdoor langer meegaan. Daarnaast kan het gebruikt worden in allerlei apparaten, die minder snel slijten.
Titanium is één van de weinige metalen waar bot omheen kan groeien. Daarom wordt titanium ingezet door tandartsen en chirurgen om bot te vervangen.
(Bron: Scientias, 22 juli 2016)