NTVT Debuutprijs 2019 uitgereikt aan Emie Veldt
Op 20 februari 2020 is de NTVT Debuutprijs uitgereikt aan Emie A. Veldt voor haar artikel ‘Onderzoek naar mogelijke succesvariabelen bij de behandeling van kokhalspatiënten’. Het artikel, dat Veldt schreef in samenwerking met dr. Erik J.H. Vermaire, dr. Caroline M.H.H. van Houtem en prof. dr. Ad de Jongh, verscheen in de NTVT februari-editie van 2018. De prijs bestaat uit een oorkonde en een cheque van € 1.500,- voor de debuterend auteur en een cheque van € 1.500,- voor de universitaire afdeling. Voorzitter van de Stichting Bevordering Tandheelkundige Kennis (SBTK) prof. dr. Fred Rozema gaf de prijs aan Emie Veldt.
De NTVT-prijscommissie van de Stichting Bevordering Tandheelkundige Kennis bestond uit dr. Jan G.J.H. Schols, Nelly Berghuis-Bergsma en dr. Bas A.C. Loomans. Zij kwamen tot deze keuze na het lezen van 65 (2017-2018) NTVT publicaties die in aanmerking kwamen voor deze prijs. De jury koos voor dit artikel vanwege de herkenbaarheid van de problematiek in de dagelijkse mondzorgpraktijk, de duidelijke vraagstelling en de tandheelkundige relevantie van het onderwerp.
(Foto: Henk S. Brand)
In het juryrapport staat “wanneer een patiënt in de mondzorgpraktijk een sterke kokhals- of braakreflex heeft, kan dit tijdens een behandeling bij zowel de patiënt als de behandelaar tot stressvolle momenten leiden. Tandheelkundige behandelingen kunnen om deze reden niet of nauwelijks succesvol worden uitgevoerd.
Omdat een evidencebased behandeling voor deze aandoening vooralsnog niet voorhanden is, werden in een retrospectief onderzoek, patiënten- en succesvariabelen van de behandeling bekeken. Dit gebeurde door bij 40 personen die in een Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde waren behandeld vanwege extreme kokhalsproblematiek, 2 jaar na de behandeling zowel een dossieronderzoek uit te voeren als interviews af te nemen. Bij de helft van de respondenten bleken de kokhalsklachten verdwenen of hanteerbaar geworden, terwijl van de andere helft de klachten gelijk waren gebleven.
Hoewel geen specifieke variabelen konden worden geïdentificeerd uit de verschillende interventiemethoden (psychologisch of farmacologisch) of gerelateerd aan de aard van de behandeling (prothetisch of conserverend), die het succes van een op het kokhalzen gerichte behandelaanpak konden voorspellen, laten de resultaten van dit onderzoek zien dat behandeling van kokhalsklachten zinvol is en bij een groot deel van de patiënten daadwerkelijk mogelijk is en resultaat oplevert.”
Leestip
-
‘Emie Veldt wint NTVT Debuutprijs 2019’ van 21 mei 2019
- voor meer informatie over de Stichting Bevordering Tandheelkundige Kennis, klik hier