Ongelijkheid in mondgezondheid verminderen bij kinderen
Promotie A.W. van Meijeren-van Lunteren
Mondgezondheidsinterventies met een vroege benadering zijn veelbelovend voor het verminderen van ongelijkheid in de mondgezondheid bij kinderen. Dat concludeert Agatha van Meijeren-van Lunteren op basis van haar promotieonderzoek naar de associatie tussen voedings- en sociale-omgevingskenmerken en cariës tijdens de kindertijd.
Van Meijeren-van Lunteren onderzocht de mondgezondheid bij kinderen in het kader van het Generation R-cohortonderzoek. Dit is een Rotterdams geboortecohortonderzoek waarin deelnemers worden gevolgd vanaf de vroege zwangerschap tot de jonge volwassenheid. Het onderzoek begon in 2002 en is momenteel in de afrondende fase. Van Meijeren-van Lunteren geeft in haar proefschrift een beschrijving van dit grootschalige epidemiologische onderzoek op het gebied van mondgezondheid.
Op het gebied van voeding onderzocht zij onder andere het verband tussen cariës en borstvoeding. Ze concludeert dat het langer ontvangen van borstvoeding (meer dan 12 maanden) geassocieerd is met een hoger risico op cariës op 6-jarige leeftijd.
Naast individuele factoren heeft ook de sociale omgeving invloed op het risico op cariësvorming. Kinderen met ernstige cariës woonden vaker in postcodegebieden met een groter aantal supermarkten en snackbars dan kinderen zonder cariës. Ook woonden een hoger percentage van deze kinderen in achterstandswijken (laag gemiddeld inkomen, hoge werkloosheid, laag opleidingsniveau).
Van Meijeren-van Lunteren deed een literatuuronderzoek naar verschillende interventiestrategieën om zo te identificeren welk type interventies bij kunnen dragen aan het verminderen van ongelijkheid in mondgezondheid bij kinderen. Ze toonde aan dat interventies verschillende gevolgen kunnen hebben in diverse sociale groepen. Daarom adviseert ze mondgezondheidsinterventies in verschillende sociale groepen te evalueren, om zo het effect op ongelijkheid in mondgezondheid beter te kunnen inschatten.
Op 15 februari 2023 promoveerde A.W. (Agatha) van Meijeren-van Lunteren aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op haar proefschrift ‘From disparity to potential: nutritional and social determinants of children’s oral health’. Promotor was prof. dr. E.B. Wolvius en copromotor was dr. L. Kragt.
(Beeld: Shutterstock)
Dit bericht delen op sociale media? Klik op de deelknop links in beeld en kies uit Facebook, Twitter of Linkedin.