Ongezonde leefstijl voelt ook ongezond
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over 2013 blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders te maken had met 1 of meer langdurige aandoeningen. Vrouwen vaker dan mannen (53% tegenover 40%). Daarnaast hebben ouderen meer aandoeningen dan jongeren. Zo had 35% van de 20- tot 30-jarigen 1 of meer aandoeningen tegenover 81% van de 75-plussers. Veel voorkomende aandoeningen waren bijvoorbeeld hoge bloeddruk, migraine en gewrichtsslijtage van heupen of knieën.
Mensen met een langdurige aandoening voelen zich vaker niet gezond. Van de mensen met tenminste 1 aandoening ervoer 34% de gezondheid als minder goed en voor mensen met 3 of meer aandoeningen lag dat percentage op 64. Onder mensen zonder langdurige aandoening lag dat aandeel op maar 5%.
Van de mensen van 12 jaar of ouder met 1 langdurige aandoening ervoeren vooral mensen die een hartinfarct of een beroerte (veelal ouderen) hebben gehad hun gezondheid vaker als minder dan goed. Degenen met alleen chronisch eczeem of psoriasis, ervoeren hun gezondheid nauwelijks vaker als minder goed dan mensen zonder aandoening.
Chronische darmstoornissen zorgden het meest voor een slechter gezondheidsgevoel en diabetes verhoogt die kans met een factor 3,6 vergeleken met mensen zonder deze aandoening.
Langdurige aandoeningen hebben de grootste invloed op hoe iemand zijn gezondheid ervaart. Daarnaast speelt leeftijd mee, maar ook het hebben van een ongezonde leefstijl. Analyse toont aan dat, rekening houdend met effecten van leeftijd, geslacht en aandoeningen, mensen die te weinig bewegen en daarbij ook roken een 2,6 keer zo grote kans op een als minder dan goed ervaren gezondheid hebben als mensen zonder ongezonde leefstijl. Ook alleen onvoldoende bewegen, zonder daarbij te roken of zwaar te drinken, heeft een sterk negatief effect.
(Bron: CBS, 30 juni 2014)