Oorzaken van veranderingen in aannamebeleid tandartsen
Veel tandartspraktijken hebben last van de dalende tarieven in de mondzorg. Om toch de productiviteit op peil te houden en de dalende tarieven te compenseren, worden meer nieuwe patiënten aangenomen dan voorgaande jaren. Ook speelt een rol dat meer tandartspraktijken tegenwoordig deel uitmaken van een samenwerkingsverband dat eisen stelt aan de productiviteit.
De vergelijkingswebsite www.tandarts.nl heeft onderzoek gedaan of tandartspraktijken nieuwe patiënten aannemen. Bij het onderzoek is gekeken naar meer dan 5.000 tandartspraktijken in Nederland en zijn de percentages vergeleken met 2013 en 2012.
Uit het onderzoek blijkt dat 60% van alle tandartspraktijken in Nederland nieuwe patiënten aanneemt. In 2013 nam slechts 46% van de tandartspraktijken nog nieuwe patiënten aan. In 2012 was dat percentage 40%. Per provincie is gekeken naar het aantal tandartspraktijken dat op zoek is naar nieuwe patiënten. Daaruit blijkt dat 64% van de praktijken in Limburg nieuwe patiënten aanneemt.
Een andere oorzaak van de verandering van het aannamebeleid van tandartspraktijken is dat patiënten minder te besteden hebben. Hierdoor gaan patiënten minder vaak naar de tandarts. Dit heeft geleid tot vraaguitval bij tandartspraktijken en dat leidt tot een hoger aantal tandartspraktijken dat nieuwe patiënten nodig heeft.
Ook stijgt het aantal faillissementen in de mondzorg sector de laatste jaren. In 2013 gingen nog 2 praktijken failliet, in 2014 al 3 praktijken en in 2015 zijn er 5 tandartspraktijken failliet gegaan. Overnames zorgen er voor dat er niet nog meer praktijken failliet gaan.
(Bron: www.tandarts.nl, 14 april 2016)