Over geur valt niet te twisten
De waardering van geuren door het menselijk olfactorisch systeem wordt in sterke mate bepaald door persoonlijke voorkeur en universele moleculaire principes. Anders dan bijvoorbeeld het geval is bij de waardering van gezichtsuitdrukkingen, bepaalt cultuur slechts 6% van de variantie in de waardering van geuren. De individuele voorkeur (54%) en de moleculaire structuur van een geurstof (41%) zijn veel belangrijker. Deze bevindingen bleken consistent te zijn op verschillende plekken in de wereld.
Voor dit onderzoek trokken de onderzoekers de wereld over om 10 verschillende geuren te testen bij 9 verschillende culturen, van jager-verzamelaars en landbouwers tot stadsmensen. De gebruikte geuren werden gekozen op basis van eerdere onderzoeken. De deelnemers ordenden geurpennen van afstotend tot aantrekkelijk.
Wereldwijd werd vanilline het hoogst gewaardeerd terwijl isovaleriaanzuur, de penetrante lucht van kaas en zweet, door alle culturen als minst aantrekkelijk werd beschouwd. Hoewel deze ranking niet verwonderlijk is, laten de uitkomsten duidelijk zien dat de context van een cultuur weinig tot geen invloed heeft op de waardering van geur, maar persoonlijke voorkeur en chemische eigenschappen des te meer. Dit kan duiden op vergelijkbare processen in het leren waarderen van geuren in verschillende culturen. Een andere mogelijkheid is dat ingebouwde eigenschappen in de geurreceptoren bijdragen aan een basiswaardering van geur bij mensen.
(Bron: Current Biol, 4 april 2022)
(Beeld: Shutterstock)