Over het verval van het Nederlandse kindergebit
De Volkskrant van 12 december 2015 buigt zich in een artikel onder de kop ‘Is het Nederlandse kindergebit in verval?’ over de (slechte) status van de kinderdentitie. Onder meer 3 deskundigen, Cor van Loveren (hoogleraar preventieve tandheelkunde), René Gruythuysen (onderzoeker kindertandheelkunde) en Ruud Bos (hoogleraar kaakchirurgie) geven hun visie op de situatie. Zorgelijk is ook dat een groeiend aantal kinderen tandheelkundige behandelingen onder algehele anesthesie ondergaat.
Het is de vraag of kinderen tegenwoordig angstiger zijn voor de tandarts en er daarom zoveel tandheelkundige behandelingen onder narcose plaatsvinden, of dat de stijging het gevolg is van slechter wordende gebitten. Kaakchirurg Bos verwijst ook naar de afgenomen de belangstelling voor mondgezondheid over het algemeen. Halverwege de jaren ‘70 van de vorige eeuw was er door middel van campagnes meer aandacht voor het gebit, ook in de branche zelf en bij de overheid. Nu staat de aandacht voor gezonde tanden en kiezen op een laag pitje. “Zelfs de zorgverzekeraars hebben het onderwerp laten doodbloeden”, aldus Bos.
De Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) schrijft in een reactie op het Volkskrantartikel het signaal te herkennen, "maar neemt met klem afstand van de conclusie dat dit de beroepsgroep zelf te verwijten valt". Zij wijst onder meer op de projecten die de afgelopen jaren onder andere de beroepsverenigingen en het Ivoren Kruis zijn gestart met als doel de preventieve mondzorg voor jeugdigen meer aandacht te geven. "Zolang de zorgverzekeraars geen stappen nemen in het concretiseren van de tandheelkundige onderconsumptie en er geen betere cijfers voorhanden zijn, is het eenvoudigweg ongepast op deze wijze stelling te willen nemen via de krant. Laten we daarbij een voorbeeld nemen aan de huisartsen, die elkaar ook niet de schuld van toename van obesitas bij kinderen in de schoenen schuiven maar constructief nadenken hoe het probleem aan te pakken", aldus de ANT.
(Bronnen: Volkskrant en ANT, december 2015)