Patiënten negeren alarmsymptomen kanker
Patiënten koppelen specifieke alarmsymptomen voor kanker te weinig aan de ziekte kanker. Dat blijkt uit een onderzoek van Cancer Research UK dat is gepubliceerd in PLOS one.
Voor het onderzoek vulden 1.724 respondenten van 50 jaar of ouder een vragenlijst in waarin werd gevraagd of ze de afgelopen 3 maanden last hadden van 17 vermeldde symptomen en waar ze deze aan toeschreven. Tien van deze symptomen waren bekende alarmsignalen voor kanker, zoals een voortdurende onverklaarbare hoest of heesheid, blijvende verandering van de stoelgang, een verandering van een moedervlek, een onverklaarbare knobbel, onverklaarbare bloedingen en onverklaarbaar gewichtsverlies. Zeven symptomen betroffen symptomen die niet alarmerend zijn voor kanker, zoals hoofdpijn, kortademigheid, pijn op de borst, duizeligheid en hartkloppingen.
De helft van de respondenten had in de periode van 3 maanden minimaal 1 alarmsymptoom voor kanker meegemaakt. Meestal (20%) betrof dit een hardnekkige hoest of verandering van de stoelgang (18%). Bijna een kwart van de respondenten beschouwde de kankeralarmsymptomen wel als ernstig en 59% ging er mee naar de huisarts. Onverklaarbare pijn werd het vaakst (bij 41%) als serieuze klacht gezien. Maar slechts 2% schreef de signalen toe aan kanker. Dit gebeurde nog het vaakst (7%) bij een veranderde moedervlek. Meestal werden leeftijd, infectie, artritis, aambeien en cystes als oorzaak genoemd.
Het onderzoek toont dat mogelijkheden tot vroegdiagnostiek worden gemist. Nieuwe manieren om mensen aan te moedigen om bij kankeralarmsymptomen deze direct door een arts te laten checken zijn geboden.
(Bron: MedNet, 4 december 2014)