Perio up-to-date
Op 27 november 2015 vond in het Cinemec het congres ‘Perio up-to-date’ van de Nederlandse Vereniging van Parodontologie plaats, dat tot doel had de wetenschappelijke kennis in de parodontologie up-to-date samen te vatten. Dit alles op basis van de elfde workshop van de European Federation of Periodontology (EFP).
Jeanie Suvan, mondhygiënist-onderzoeker uit Londen, ging van start met de concepten en het essentiële onderscheid tussen primaire en secundaire preventie van parodontitis. Primaire preventie richt zich op het voorkomen van het ontstekingsproces van het parodontium. Het voorkomen van de ontsteking bij reeds behandelde parodontitispatiënten is een vorm van secundaire preventie. Daarbij presenteerde zij aanbevelingen voor de mondzorgverleners.
De Italiaanse parodontoloog Roberto Farina ging verder in op de secundaire preventie. Adequate nazorg door middel van professionele mechanische plaqueverwijdering is noodzakelijk om het risico op het ontstaan en terugkomen van parodontitis te verlagen. Tevens gaf hij ook een update over de stand van zaken van halitose, waarvan de etiologie, de diagnose en de behandeling kort werden toegelicht.
Philip Preshaw, werkzaam aan de Universiteit Newcastle, liet zien dat traumatisch tandenpoetsen, zoals de hardheid van de borstelharen, poetstechniek en frequentie van poetsen, geassocieerd worden met het ontstaan van gingivarecessie. Dit kan uiteindelijk leiden tot tandhalsgevoeligheid. Er zijn verschillende producten beschikbaar voor gebruik in de praktijk en voor zelfzorg. Vrijwel alle actieve ingrediënten hebben een vorm van effect en er is geen specifiek product dat kan worden aanbevolen.
Jan Derks uit Gotenburg vervolgde het programma met de preventie van problematiek rondom implantaten. Peri-implantaire mucositis komt in ongeveer 43% (32%-54%) van de gevallen voor alhoewel de definitiestelling van grote invloed is. Vervolgens noemde Derks verschillende patiënt- en implantaatgerelateerde factoren die van invloed zijn op het verhogen van de succeskans van een implantaat op de lange termijn. Daarbij zijn een 0-meting, regelmatige monitoring en vroege diagnose zeer belangrijk.
Voortbordurend op hetzelfde onderwerp sloot de Zwitser Giovanni Salvi het congres af. Hij benadrukte de noodzaak van het controleren van plaque en bloeding rondom implantaten. Wederom werd de vroege diagnose en behandeling van groot belang voor het langetermijnsucces aangegeven. Hij ging specifiek in op de risico-indicatoren en de effectiviteit van professionele en zelfzorg.
Kortom, verschillende aspecten van preventie werden op basis van de ‘evidence and consensus reports’ van de EFP toegelicht door 5 wetenschappers. Nadere informatie over de EFP-workshop kan gevonden worden via de website http://prevention.efp.org/. met de bijhorende podcast http://efp.stream-congress.com/ . De originele verslagen van de workshop en de artikelen zijn te downloaden via de Journal of Clinical Periodontology (2015 April; 42: Suppl. S16).