Peter Nolte benoemd tot bijzonder hoogleraar Orthopedie aan ACTA
Dr. Peter Nolte is per 1 april 2022 benoemd tot bijzonder hoogleraar Orthopedie, in het bijzonder het translationeel tandheelkundig onderzoek, aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam. Nolte is orthopedisch chirurg en werkt al samen met ACTA sinds zijn promotieonderzoek naar niet-genezen bot. Deze samenwerking wordt nu formeel bekrachtigd met de instelling van deze leerstoel door het Spaarne Gasthuis.
“Er zijn veel overeenkomsten tussen orthopedie en tandheelkunde,” aldus Nolte. “We hebben in beide vakgebieden te maken met bot en gewrichten, en lopen bij het plaatsen van implantaten tegen dezelfde problemen aan: het loslaten hiervan of het ontstaan van infecties. Ik denk dat we veel meer moeten samenwerken en van elkaar kunnen leren, in plaats van op onze eigen eilandjes te blijven zitten. Ik vind het een uitdaging om te kijken wat ik kan leren van de tandheelkunde.”
Nolte’s onderzoek binnen deze leerstoel zal zich richten op 3 hoofdlijnen. Daarbij is translationeel onderzoek een belangrijk focuspunt. Nolte: “Van wat we in de kliniek zien, wil ik begrijpen welke processen daarbij betrokken zijn. En omgekeerd: ik wil ideeën die in het laboratorium ontstaan ook in de kliniek gaan toepassen.” Voor het laboratoriumonderzoek gebruikt hij het zogenoemde bone-on-a-chip-model waarbij de klinische situatie in het laboratorium wordt nagebootst. “We willen natuurlijk van proefdierexperimenten af. Daarnaast is een proefdier ook geen goed model voor botgenezing bij de mens, dit gaat bij dieren namelijk veel sneller. Het bone-on-a-chip-model is een humaan model, waarvoor we bot gebruiken dat verwijderd wordt bij het plaatsen van protheses. Dat wordt normaal gesproken weggegooid, maar dat kun je natuurlijk prachtig gebruiken om dit soort modellen te maken.”
In een tweede onderzoekslijn probeert Nolte nieuwe manieren te vinden om antibioticaresistente Staphylococcus aureus (MRSA)-infecties te behandelen. S. aureus veroorzaakt 50% van de orthopedische infecties. Nolte onderzoekt de bacteriedodende eigenschappen van endolysines, eiwitten die normaal gesproken geproduceerd worden door bacteriën als ze geïnfecteerd zijn met bacteriofagen, virussen die zich specifiek op bacteriën richten. Deze eiwitten worden gecodeerd door het genetisch materiaal van de bacteriofaag, maar de bacteriofaag heeft de bacterie nodig om deze eiwitten te produceren. In recent onderzoek toonde hij aan dat deze eiwitten in een biofilmmodel bacteriën konden doden, zonder dat dit negatieve effecten had voor botcellen. “We moeten nog beter testen hoe veilig dit is, en dan kunnen we het hopelijk vertalen naar de praktijk,” geeft Nolte aan. “Op den duur zouden we een klinisch onderzoek willen doen en de standaardbehandeling bij orthopedische infecties vergelijken met de standaardbehandeling plus endolysines. Ik denk dat dit ook heel interessant is voor tandartsen en kaakchirurgen bij geïnfecteerde implantaten.”
De derde hoofdlijn van Noltes leerstoel is de relatie tussen paradontitis en artrose verder te onderzoeken. “De gedachte dat paradontitis te maken kan hebben met artrose is vrij nieuw. We zien in patiënten met morbide obesitas dat het darmmicrobioom verschilt tussen artrosepatiënten en patiënten zonder artrose. Interessant genoeg bleken bij artrosepatiënten in de darm dezelfde bacteriën voor te komen die in de mond paradontitis veroorzaken. Zou het kunnen dat deze mensen ook vaker paradontitis hebben? Dat willen we gaan uitzoeken.”
(Foto: DigiDaan)