Promotie E.A.R. Theunissen
Bij de behandeling van patiënten met hoofd-halskanker zijn radiotherapie en chemoradiotherapie onmisbaar. Deze behandeltherapieën kunnen echter ernstige bijwerkingen hebben, waaronder gehoorverlies. Eleonoor Theunissen van het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam ontwikkelde een model dat gehoorverlies kan voorspellen. Daarmee kunnen patiënten voorafgaand aan de chemoradiotherapie worden voorgelicht over de mate waarin gehoorverlies kan optreden. Ze verdedigde haar proefschrift ‘Treatment-induced hearing loss after (chemo)radiotherapy in patients with head and neck’ op 10 juni 2015 aan de Universiteit van Amsterdam. Promotoren waren prof. dr. A.J.M. Balm en prof. dr. ir. W.A. Dreschler. Copromotoren waren dr. C.L. Zuur en prof. dr. C.R.N. Rasch.
Theunissen vond aan de hand van een langetermijnonderzoek onder andere dat de negatieve bijwerking van radiotherapie op het oor minimaal is als het slakkenhuis in het oor als risicoorgaan wordt beschouwd. De straling op dat orgaan wordt dan zo laag mogelijk gehouden.
In haar proefschrift stelt ze dat bij 19% van de kinderen die worden bestraald vanwege een tumor in het hoofdhals gebied, gehoorverlies optreedt. Ze ontdekte dat de kinderen die met een inwendige bestraling worden behandeld voor een tumor in het hoofd-halsgebied minder last hebben van gehoorschade dan kinderen die worden behandeld met een uitwendige radiotherapie. Inwendige straling is een vorm van radiotherapie waarbij een stralingsbron binnen of naast het gebied van de vereiste behandeling wordt geplaatst.
Het onderzoek van EleonoorTheunissen draagt bij aan een beter inzicht in door radiotherapie of chemoradiotherapie veroorzaakt gehoorverlies. Het maakt onderzoekers en behandelaars bewuster van de complexiteit van gehoorverlies en de nog onopgeloste problemen. Hoewel het model dat gehoorverlies kan voorspellen nog verder ontwikkeld moet worden, is het een goed bruikbaar instrument in de dagelijkse klinische praktijk. Door het toe te passen kan zowel wetenschappelijk onderzoek naar gehoorverlies als de patiëntenvoorlichting in de dagelijkse klinische praktijk worden verbeterd.
(Bron: Universiteit van Amsterdam, 10 juni 2015)