Promotie H. Benzian
Cariës is onder de wereldbevolking een van de meest voorkomende chronische ziekten, maar krijgt in veel landen weinig aandacht. Naar schatting heeft twee derde van de wereldbevolking geen toegang tot een tandarts. Dit stelt Habib Benzian in zijn promotieonderzoek ‘The neglect of global oral health. Symptoms and solution’ dat hij 10 januari 2014 verdedigde aan de Universiteit van Amsterdam. Om de belangrijkste gevolgen van onbehandelde tandbederf te meten, ontwikkelden Benzian en collega’s de PUFA -index. Deze nieuwe cariësindex is goedgekeurd en erkend door de FDI World Dental Federation als een nuttige aanvulling op de bestaande methoden om de omvang van tandcariës te meten.
De redenen achter de wijdverspreide verwaarlozing van mondgezondheid, vooral bij kinderen, vormden de kern van Benzians onderzoek. Onbehandelde cariës kan leiden tot ongemak, pijn en infecties, die een negatieve invloed hebben op de gezondheid en levenskwaliteit. Benzian toonde met zijn onderzoek aan dat op de Filippijnen kinderen met meerdere onbehandelde tandproblemen en tandheelkundige infecties, vaak ook een lagere body mass index hebben en vaker hun school onderbreken dan leeftijdsgenoten met minder tandbederf.
Hoewel cariës wijdverspreid is en ernstige gevolgen kan hebben, geven politieke besluitvormers mondziekten niet de prioriteit die ze verdienen. Benzian meent dat een duidelijke strategie, goede argumenten en slimme belangenbehartiging de kansen vergroten om mondgezondheid op de wereldwijde beleidsagenda voor gezondheid te krijgen.
Promotoren waren prof. dr. G.A. van der Weijden en em. prof. dr. W. van Palenstein Helderman, en de copromotor was dr. C.J. Holmgren.