Promotie J.W.A. Slot
Voor een gebitsprothese op implantaten in de bovenkaak, ook wel ‘klikgebit’ genoemd, is het voldoende om 4 implantaten in te brengen, in plaats van de gebruikelijke 6. Tandarts en implantoloog Wim Slot trekt deze conclusie op grond van de medische voordelen die hij vaststelde bij patiënten die 4 implantaten kregen: de behandeling kost minder tijd, is goedkoper en de nabezwaren voor de patiënt zijn veelal geringer. Ook zijn patiënten erg tevreden over het resultaat van de behandeling.
“De keuze voor zes implantaten is indertijd op pragmatische gronden gemaakt. We hebben nu wetenschappelijk onderbouwd dat een klikgebit op 4 implantaten net zo goed is,” licht Slot toe. Hij verwacht dat andere ziekenhuizen ook zullen overstappen op het inbrengen van minder implantaten.
In Nederland heeft 50% van de mensen ouder dan 50 jaar heeft een gebitsprothese. De meeste mensen met een gebitsprothese hebben dit zowel in de onder- als in de bovenkaak. Bekend is dat de onderkaak sneller slinkt dan de bovenkaak, waardoor de gebitsprothese kan gaan ‘zweven’. Om dit te voorkomen krijgt inmiddels zo’n 90% van de mensen in de onderkaak al een klikgebit. Een klikgebit in de bovenkaak is veel minder gebruikelijk en wordt door ongeveer 5% van de mensen gebruikt. Slot ziet bij patiënten een toenemende vraag naar klikgebitten voor de bovenkaak. De zorgverzekeraar moet hiervoor toestemming geven.
Slot stelde vast dat er medisch gezien voordelen zijn om 4 implantaten te plaatsen. Er hoeft minder ver in de mond geopereerd te worden, er is iets meer ruimte tussen de implantaten en de kans dat een implantaat niet goed hecht in de bovenkaak is heel klein. “Een veel gebruikt argument voor 6 implantaten is de kans dat er eentje verloren gaat. Als je maar 4 implantaten hebt, dan is verlies van een implantaat niet wenselijk,” aldus Slot. Hij stelt echter dat dit maar zo zelden voorkomt
Kaakchirurgen zijn verantwoordelijk voor de plaatsing van de implantaten en tandartsen maken in samenwerking met een tandtechnicus de gebitsprothese. Slot vindt dat er weinig overleg is tussen beide beroepsgroepen, waardoor er weinig is gezocht naar verbeterde procedures.
Wim Slot promoveerde op 22 april 2013 aan de Rijksuniversiteit Groningen op het proefschrift ‘Implant-supported maxillary overdentures’. Promotoren waren prof.dr. H.J.A. Meijer, prof.dr. G.M. Raghoebar en prof.dr. A. Vissink.