Promotie K. Farbod
De huidige kankermedicijnen zijn niet specifiek gericht op de kankercellen en beschadigen ook gezonde weefsels, waardoor ernstige bijwerkingen ontstaan en het genezingspercentage laag ligt. De behandeling van kanker kan worden verbeterd door gebruik te maken van zogenoemde afgiftesystemen, waarmee de afgifte van hoge concentraties van het medicijn volgens een zelf te bepalen tijdsduur en snelheid in het lichaam plaatsvindt. Daarmee zal de balans tussen effectiviteit en schadelijkheid beter zijn dan wanneer de medicijnen via de bloedbaan worden toegediend. Alhoewel deze behandelwijze al op diverse manieren gebeurt, is er nog weinig onderzoek gedaan naar botgerichte afgifte bij bottumoren.
Promovendus Kambiz Farbod onderzocht de mogelijkheden van bisfosfonaten, die zich binden aan botweefsel, voor deze botgerichte afgifte. Farbod koppelde de bisfosfonaten aan dragermaterialen om het geneesmiddel in het botweefsel te brengen, en aan chemotherapeutische platina-gebaseerde geneesmiddelen. Zo komt het geneesmiddel vrij op een langdurige en gecontroleerde wijze met minder bijwerkingen. De gekoppelde bisfosfonaten kunnen geïnjecteerd worden of op een specifieke plaats worden geplaatst. Hierdoor zijn ze zowel voor niet-lokale als lokale afgifte van chemotherapeutische geneesmiddelen te gebruiken bij bottumoren.
Op 10 november 2016 promoveerde Kambiz Farbod aan de Radboud Universiteit in Nijmegen op zijn proefschrift ‘The use of bisphosphonates for bone-specific drug delivery’. Zijn promotor was prof. dr. J.A. Jansen en zijn copromotor was dr. ir. S.C.G. Leeuwenburgh.
(Bron: Radboud Universiteit)