Promotie S.A. Sälzer
Uit het promotieonderzoek van Sonja Sälzer blijkt dat tandpasta zonder het meest gebruikte schuimmiddel natrium lauryl sulfaat (SLS) net zo effectief is in het verwijderen van tandplaque en het verminderen van gingivitis als een tandpasta met SLS. Aan het onderzoek namen zo’n 200 mensen deel die last hadden van tandplaque of gingivitis. De helft van de proefpersonen poetste 2 keer per dag met een schuimende tandpasta en de andere helft met een SLS-vrije tandpasta gedurende een periode van 4 of 8 weken. Voor aanvang, halverwege en na afloop van de onderzoeksperiode brachten de onderzoekers de hoeveelheid tandplaque en de mate van gingivitis in kaart. Er bleek geen verschil te zijn in effectiviteit. Wel gaven de deelnemers aan het onderzoek de voorkeur aan tandpasta met schuim. Het schuim zorgt dus niet voor een schoner gebit, maar wel voor een prettiger poetservaring.
Het schuimmiddel SLS heeft 2 bijwerkingen. De eerste is dat het tijdelijk de werking van de smaakreceptoren verstoort, waardoor bijvoorbeeld een glas sinaasappelsap na het poetsen zuur-bitter smaakt. De tweede is dat SLS het mondslijmvlies kan irriteren, wat bij mensen die gevoelig zijn voor aften tot extra klachten kan leiden. Mensen die last hebben van deze bijwerkingen kunnen dus zonder negatieve gevolgen voor de mondgezondheid SLS-vrije tandpasta gebruiken.
Sonja Sälzer promoveerde op vrijdag 2 december aan de Universiteit van Amsterdam op haar proefschrift 'Prevention of gingivitis -oral hygiene and dentifrices'. Promotoren waren prof. dr. G.A. van der Weijden en prof. dr. C.E. Dörfer (Christian Albrechts University, Kiel). Copromotor was dr. D.E. Slot.
(Bron: ACTA, november 2016)