Psychosociale gevolgen bij het syndroom van Sjögren
Ninke van Leeuwen onderzocht voor haar proefschrift de psychosociale gevolgen van de 2 belangrijkste symptomen van het syndroom van Sjögren: droogheid en vermoeidheid. Het syndroom van Sjögren is een systemische auto-immuunaandoening die wordt gekenmerkt door chronische ontsteking van vooral de speeksel- en traanklieren. De ontstekingen in de klieren leiden tot symptomen van droogheid van de ogen en de mond en van andere organen. Ook geeft een groot deel van de patiënten aan ernstig vermoeid te zijn. Zowel droogheid als vermoeidheid hebben invloed op het welbevinden van patiënten en het dagelijks functioneren.
De gevolgen van droogheid voor mensen met het syndroom van Sjögren zijn uiteenlopend en zowel lichamelijk als psychosociaal van aard. Hoewel een meer dan gewoon aantal patiënten met het syndroom van Sjögren problemen ervaart met huilen, is de samenhang tussen deze problemen en emotioneel welbevinden gering. Verder staan uiteenlopende psychosociale factoren in verband met vermoeidheid. Deze informatie kan worden gebruikt voor een meer op maat gesneden behandeling van vermoeidheid in deze groep. De volgende stap is om in een gerandomiseerd onderzoek na te gaan of een combinatie van cognitieve gedragstherapie en bewegingstherapie effectief is in het verminderen van vermoeidheid bij mensen met het syndroom van Sjögren.
Ninke van Leeuwen promoveerde op 22 april 2014 aan de Universiteit Utrecht op het proefschrift ‘The burden of Sjögren's syndrome, dryness and fatigue’. Promotoren waren prof. dr. R. Geenen en prof. dr. J.W.J. Bijlsma. Copromotoren: dr. E.R. Bossema en dr. A.A. Kruize.
(Bron: Universiteit Utrecht, april 2014)