Relatie tussen vroege aanvang pubertijd en risico op kanker
Onderzoek gepubliceerd in Nature Genetics op 24 april 2017 heeft aangetoond dat een vroege aanvang van de puberteit samenhangt met een hoger risico later in het leven op onder meer borst-, eierstok- en baarmoederhalskanker bij vrouwen en prostaatkanker bij mannen. Deze verbanden bleven te zien, onafhankelijk van lichaamsgewicht. Dit is een belangrijk gegeven, omdat lichaamsgewicht invloed heeft op zowel de aanvang van de puberteit als op het risico voor sommige vormen van kanker. Eerder onderzoek suggereerde al zo’n verband, maar het was niet duidelijk of dat secundair was vanwege andere factoren (zoals lichaamsgewicht).
“Wij vonden directe causale verbanden tussen vroege puberteit en toegenomen risico op kanker. Dit verband zou misschien verklaard kunnen worden door hogere niveaus van geslachtshormonen gedurende het leven, maar er is meer onderzoek nodig om te begrijpen welke mechanismen hier aan het werk zijn. We proberen deze verbanden te begrijpen en daarmee bij te dragen aan het voorkomen van ziekten op latere leeftijd”, aldus senior-onderzoeker John Perry van de University of Cambridge.
“Deze resultaten benadrukken nogmaals het belang van genetische factoren bij het begin van de puberteit, een van de aspecten van (on)vruchtbaarheid. Daarnaast onderschrijven deze bevindingen wat we weten over de negatieve associatie met geslachtshormoongevoelige kankervarianten bij vrouwen en mannen.
Een van de opmerkelijke bevindingen betreft de rol van zogeheten ‘imprinted’ genen, die alleen actief zijn in het lichaam wanneer ze specifiek van één van beide ouders geërfd zijn, maar niet van de ander. We hebben zeldzame varianten in 2 genen gevonden, die beide de leeftijd bij aanvang van de puberteit verlagen wanneer ze geërfd worden van de vader, maar die geen effect hebben wanneer ze van de moeder geërfd worden”, voegtHamdi Mbarek, onderzoeker aan de VU, toe.
(Bron: VU/W-zine, 25 april 2017)