Rubberdam verbetert de hechting
Het gebruik van rubberdam tijdens het restaureren van een gebitselement met composiet zorgt voor een hogere hechtsterkte dan restaureren zonder rubberdam. Dat lieten Portugese onderzoekers recent zien in een klinisch onderzoek.
Isolatie van een gebitselement onder rubberdam biedt veel voordelen tijdens restaureren, zoals het drooghouden van de preparatie. Contaminatie van de preparatie met speeksel, bloed of water uit uitgeademde lucht kan de hechting van het composiet negatief beïnvloeden. Het effect daarvan op de hechtsterkte is beperkt onderzocht in klinische settings.
De onderzoekers ontwierpen daarom een splint waarin op het gehemelte een geëxtraheerde molaar geplaatst werd. De splint werd door een proefpersoon gedragen waarna preparaties in de molaar gemaakt werden, al dan niet onder rubberdam. Daarnaast werden 2 bondingsystemen getest, wat resulteerde in 4 testgroepen en in totaal 120 samples.
De schuifsterktes van de preparaties onder rubberdam waren significant hoger dan van de preparaties zonder rubberdam. Alleen in de rubberdam-groep waren breuken in het glazuur zichtbaar terwijl in alle 4 de groepen ook adhesieve breuk optrad.
Indirecte isolatie met behulp van wattenrollen kan contaminatie met speeksel en bloed voorkomen. Maar alleen met directe isolatie onder rubberdam wordt ook het vocht in de adem tot een minimum beperkt met als resultaat een betere hechting aan glazuur.
(Bron: J Esthet Restor Dent, 2 november 2022)
(Beeld: Shutterstock)