Schisis en wondgenezing vertonen moleculaire overeenkomsten
Promotie C.M. Suttorp
Schisis is de meest voorkomende aangeboren craniofaciale aandoening. Onderdeel van de behandeling kan de chirugische correctie van de schisis zijn. Helaas bestaat de kans dat littekenweefsel van het harde en zachte palatum de verdere ontwikkeling van het middengezicht remt. De biologische processen die betrokken zijn bij wondgenezing en de vorming van het palatum lijken op elkaar. Christiaan Suttorp onderzocht tijdens zijn promotietraject de beschermende rol van het enzym haem-oxygenase (HO) bij de foetale ontwikkeling van muizen, de sluiting van het palatum en de mate van littekenvorming na verwonding.
Muizen die geen HO kunnen maken vertoonden foetale groeibeperkingen en craniofaciale afwijkingen, maar geen verstoorde sluiting van het palatum. Het toedienen van een teveel aan haem leidde tot de afstoting van muizenembryo’s.
Vervolgens werd gekeken naar de expressie van de chemokine-chemokine receptor XCL11-CXCR3 in de epitheliale naad van het palatum. Een juiste signalering is van belang voor de aanmaak van bot en de sluiting van de naad.
De promovendus concludeert dat haem-oxygenase een beschermende rol speelt in de ontwikkelende foetus en dat chemokine receptoren zoals XCL11-CXCR3 een interessant onderwerp voor nader onderzoek naar het fusieproces van het palatum zijn.
Op 16 december 2021 promoveerde C. Maarten Suttorp aan de Radboud Universiteit Nijmegen op zijn proefschrift ‘Shaping the face. Cytoprotective mechanisms, signaling pathways and cleft repair’. Promotor was prof. dr. A.M. Kuijpers-Jagtman en copromotor was dr. ir. F.A.D.T.G. Wagener.
(Beeld: Shutterstock)