Slechte mondhygiëne vergroot risico op hypertensie
Koreaanse onderzoekers ontdekten dat mensen met slechte dagelijkse mondverzorgingsgewoonten een hoger risico hebben op het ontwikkelen van hypertensie.
Voor het onderzoek werden de gegevens van bijna 20.000 Zuid-Koreanen, verzameld tussen 2008 en 2010 voor het Koreaanse Nationale Gezondheidsonderzoek, geanalyseerd. Van iedereen werden de poetsgewoonten in kaart gebracht, zoals de dagelijkse poetsfrequentie en het gebruik van mondverzorgingsproducten als floss, ragers en mondwater. Hypertensie werd gedefinieerd als het gebruik van antihypertensiva of een gemiddelde bloeddruk hoger dan 140/90 mmHg. Dit leverde een kleine zesduizend ‘patiënten’ op.
Uit analyse van deze gegevens bleek dat onder de mensen die regelmatig tandenpoetsen minder hypertensie voorkwam, ook wanneer zij wel (een milde vorm van) parodontitis vertoonden. Over de gehele onderzoekspopulatie bleek dat bij mensen die hun gebit slecht verzorgden, vaker hypertensie voorkwam.
Volgens de onderzoekers betekent dit dat parodontitis en hypertensie mogelijk gelinkt zijn doordat het ontstekingsproces de bloeddruk verhoogt. Dit verklaart waardoor mondhygiëne een onafhankelijke risicofactor voor hypertensie is. Een goede mondgezondheid kan de aandoening dus voorkomen of beperken.
De koppeling tussen mondgezondheid en bloeddruk moet nog verder onderzocht worden, aldus dr. Joan Otomo-Corgel, voorzitten van de American Academy of Periodontology. “Maar dit bevestigt eens te meer dat parodontale aandoeningen vaak gekoppeld zijn aan systemische ziekten, zoals we al weten van diabetes en hart- en vaatziekten.”
(Bron: Journal of Periodontology Online, juli 2015)