Sublinguale behandeling voor pinda-allergie mogelijk effectief
Sublinguale immunotherapie (SLIT) voor de behandeling van pinda-allergie lijkt veilig en effectief, zelfs bij jonge kinderen vanaf 1 jaar. Bovendien hield dit effect ten minste 3 maanden na het stoppen van de therapie aan. Dit blijkt uit een pilotonderzoek van Amerikaanse onderzoekers, waarvan de resultaten werden gepresenteerd tijdens de online jaarvergadering van de American Academy of Allergy, Asthma & Immunology (AAAAI).
“Eerdere onderzoeken suggereren dat het immuunsysteem van jonge patiënten vatbaarder is voor verandering,” aldus Edwin Kim, een van de onderzoekers en directeur van het UNC Food Allergy Initiative. Op basis hiervan wilden de onderzoekers de sublinguale benadering, die redelijk goed werkzaam is bij oudere kinderen, ook proberen in een jongere leeftijdsgroep.
Het onderzoek betrof een dubbelblind, placebogecontroleerde blootstelling aan voedsel om de haalbaarheid, werkzaamheid en veiligheid van de sublinguale benadering bij een pinda-allergie bij kinderen van 4 jaar en jonger. Beide groepen waren vergelijkbaar en hadden eerder een allergische reactie gehad en vertoonden tijdens de startmeting een positieve reactie op de blootstelling. In totaal namen er 36 kinderen deel aan het onderzoek. De kinderen kregen gerandomiseerd een dagelijkse dosis van 4 mg pinda-eiwit of een placebo, gedurende 36 maanden. Voorafgaand was er een opbouwperiode van 5 tot 6 maanden waarin de SLIT-dosis werd opgebouwd. Na afloop van de 36 maanden werd ook de aanhoudende niet-respons beoordeeld gedurende 3 maanden.
De resultaten van het onderzoek lieten zien dat de kinderen die SLIT ontvingen, significant minder gevoelig waren voor pinda’s dan de kinderen die een placebo ontvingen. De mediane getolereerde dosis nam toe van 143 mg tot 4.443 mg en van 43 mg tot 143 mg pinda-eiwit, in respectievelijk de SLIT- en de placebogroep. Van de 19 kinderen die SLIT kregen, slaagden er 14 voor de overgevoeligheidstest en 12 reageerden niet tijdens de aanhoudende niet-responsonderzoeken. Bij de placebogroep slaagden er geen kinderen voor de overgevoeligheidstest en 2 reageerden niet tijdens de aanhoudende niet-responsonderzoeken.
Eerder werd het orale medicament Palforzia® al goedgekeurd. Het middel moet gemengd worden met voedsel en dagelijks volgens een strikt schema worden ingenomen. “In de loop van de tijd hebben we geleerd dat deze benadering niet voor iedereen is weggelegd,” aldus Kim. Volgens Kim is SLIT een beter alternatief: “Sublinguale immunotherapie is een aantal druppels onder de tong, 2 minuten vasthouden, doorslikken en klaar.” De bevindingen suggereren dat pinda-SLIT effectief is bij kinderen op erg jonge leeftijd, waarbij onderzoek met een grote aantal deelnemers dit effect moet gaan bevestigen.
(Bron: J Allergy Clin Immunol, 1 februari 2021)