Suikerindustrie beïnvloedde cariësonderzoek
Onderzoek naar cariës is in de jaren ‘60 en ‘70 van de vorige eeuw voornamelijk geleid door belangen van de suikerindustrie. In plaats van onderzoek naar vermindering in suikerconsumptie werd er vooral onderzoek verricht naar het tegengaan van schadelijke effecten van suiker.
Onderzoekers aan de Universiteit van Californië vonden documenten die tezamen meer dan 1.500 pagina’s aan correspondentie tussen de suikerindustrie en overheid tellen. Ze vergeleken deze met documenten van de National Institute of Dental Research (NDIR) om zo de invloed van de suikerindustrie op het onderzoeksbeleid te achterhalen. De documenten met correspondentie zijn achtergelaten door de inmiddels overleden Roger Adams. Hij was organisch chemicus en hoofd van de afdeling voor chemie en chemische technologie aan de Universiteit van Illinois. Daarnaast werkte hij voor diverse organisaties in de suikerindustrie, onder meer voor de World Sugar Research Foundation (WSRF). De leden hiervan hebben economische belangen in de suikerindustrie, zoals The Coca-Cola Company.
Door de NDIR werd in eerste instantie aangeraden om het onderzoek voor het National Caries Program (NCP) te richten op 3 punten, namelijk:
• Het verzwakken van kwaadaardige bacteriën die aan suiker zijn blootgesteld.
• Fluoridedistributie.
• Aanpassen van de richtlijnen met betrekking tot suikerinname.
De suikerindustrie kon de invloed van suiker op cariës niet ontkennen op basis van het wetenschappelijke bewijs. Daarom werd in plaats van de richtlijnen voor suikerconsumptie aan te passen, de aandacht gericht op manieren om de schadelijke invloed van suiker te verminderen.
Als resultaat van de nauwe samenwerking tussen NIDR en de suikerindustrie richtte het NCP zich vooral op manieren om cariës te voorkomen zonder de suikerinname te verminderen. De onderzoekers noemen dit een gemiste kans in het NCP.
(Bron: PLOS medicine, 10 maart 2015)