Tong detecteert koolhydraten
Naast zoet, zout, bitter, zuur en umami(de vijfde smaak) blijkt de tong ook koolhydraten te kunnen detecteren. In een onderzoek kregen proefpersonen verschillende drankjes. Die drankjes bevatten koolhydraten, kunstmatige zoetstoffen of niets (placebo). De proefpersonen mochten de drankjes niet doorslikken, maar er alleen hun mond mee spoelen. Intussen moesten ze armoefeningen doen en werd hun hersenactiviteit gemonitord.
Wanneer de proefpersonen een drankje met daarin koolhydraten tot zich namen, steeg de hersenactiviteit die samenhing met de taak die ze verrichtten met 30% procent.
Het onderzoek kan verschillende raadselachtige verschijnselen verklaren, bijvoorbeeld waarom een light drank niet dezelfde smaaksensatie geeft als de ‘volle’ variant. Onze mond merkt de afwezigheid van koolhydraten op, weet dat er geen energieboost zal volgen en de hersenactiviteit neemt niet toe. Ook kan het onderzoek verklaren waarom het drinken van een met koolhydraten gevulde drank direct effect heeft, ook al kan het nog onmogelijk door het lichaam zijn opgenomen en zijn omgezet in energie. “Koolhydraten zijn extreem sterke orale prikkels die een duidelijk en onmiddellijk effect op het brein hebben en de mond is een veel capabeler zintuig dan we momenteel denken”, aldus de onderzoekers.
(Bron: Reuter, 30 mei 2014)