Topatleten met slecht gebit
Atleten zijn het toonbeeld van kracht en gezondheid. Maar uit een onderzoek gepubliceerd in het British Journal of Sports Medicine blijkt dat dit niet altijd opgaat voor de dentitie van topsporters. De meeste atleten die deelnamen aan de Olympische Spelen in Londen in 2012 hadden namelijk een opvallend slecht gebit. Twintig procent van de ondervraagde atleten kon minder goed presteren door hun slechte gebit. Eén op de 3 onderzochte atleten gaf toe dat het slechte gebit de levenskwaliteit op een negatieve manier beïnvloedde.
De onderzoekers verrichtten bij in totaal 302 atleten een mondonderzoek. De meerderheid was afkomstig uit Afrika, Amerika en Europa.Van de atleten had 55% 1 of meerdere cariëslaesies, 45% leed aan tanderosie en 76% had een gingivitis. De onderzoekers denken dat vermoedelijk het dieet van de topsporter de slechte conditie van het gebit veroorzaakt. Atleten eten regelmatig veel koolhydraten en drinken ook veel (zoete) energiedranken. Daarnaast heeft de intensieve training van een atleet een negatieve invloed op het immuun-systeem. Ook heeft een atleet minder aandacht voor zijn gebit, omdat hij zich focust op andere gezondheidsfactoren.
Een slechte dentitie heeft echter een aanzienlijke negatieve invloed op de algehele gezondheid en verhoogt bijvoorbeeld de kans op een hartaanval of een ontsteking. In de topsport zijn de verschillen klein, dus een slecht verzorgd gebit kan al snel het verschil betekenen tussen een gouden en een zilveren medaille. Preventie en interventie worden dan ook dringend aanbevolen, ook om atletische prestaties verder te optimaliseren.
(Bron: Scientias, 30 september 2013)