Verbeterd eiwit helpt genezing lichaamsweefsels
Lichaamsweefsels zoals huid, kraakbeen en bot genezen bij proefmuizen veel beter en sneller wanneer aangepaste groeibevorderende eiwitten (groeifactoren) worden gebruikt in plaats van gewone.
Onderzoekers van de École Polytechnique Fédérale van Lausanne beschrijven deze ontdekking in Science. Hun vinding kan van groot belang zijn voor de regeneratieve geneeskunde. Grote problemen bij het repareren van weefsels zijn dat hiervoor hoge doseringen groeifactoren nodig zijn (wat tot bijwerkingen leidt) en een systeem voor gedoseerde afgifte. Bijkomend probleem is dat de groeifactoren vaak slecht hechten aan de 'extracellulaire matrix', de vulstof van collageen of bot waarin huid- en botcellen groeien.
De Zwitserse onderzoekers namen een eiwit (placenta-groeifactor 2) dat zich heel goed bindt aan de extracellulaire matrix, haalden er een actief stuk uit en bouwden dat in een aantal bekende groeibevorderende eiwitten in. Ze probeerden de gemodificeerde eiwitten uit op muizen met huidwonden en botbreuken en ontdekten dat die sneller herstelden, en zonder bijwerkingen. Ook kon de dosering van de groeifactoren veel lager zijn.
Revolutionair onderzoek, zegt Wouter Dhert, hoogleraar regeneratieve geneeskunde aan UMC Utrecht. "Iedereen is bezig met dosering en afgiftesystemen, maar deze groep heeft onderzocht hoe je de groeifactoren zo goed mogelijk op de juiste plek bindt."
Dhert maakt wel 2 kanttekeningen. Het onderzoek gaat over het combineren van 2 eiwitten, en de toekomst van de regeneratieve geneeskunde zal uiteindelijk toch gaan over het samenspel van veel meer eiwitten. "Bovendien is het effect alleen aangetoond in muizen en dus nog ver van de patiënt."
(Bron: Volkskrant, 24 februari 2014)