Verbeterde klinische diagnostiek en besluitvorming bij aangezichtstrauma
Promotie R. Rozema
Breuken in de mandibula of het middengezicht kunnen bij trauma-patiënten op de spoedeisende hulp met een hoge sensitiviteit worden geïdentificeerd. De specificiteit van de klinische diagnostiek van het aangezicht is echter laag. MKA-chirurg en onderzoeker Romke Rozema stelde beslisregels op waarmee op basis van klinische kenmerken patiënten geïdentificeerd konden worden die een actieve behandeling van de fractuur nodig hadden. Hij deed dit door middel van een systematisch literatuuronderzoek, en retrospectief en prospectief multicenteronderzoek.
Rozema keek onder andere naar malocclusie, avulsie, de axiale kindruktest en de mobiliteit van gebitselementen. Hierdoor was het mogelijk om in 98,7% van de gevallen een mandibulafractuur te diagnosticeren en potentieel af te zien van röntgendiagnostiek. Breuken van het middengezicht presenteren zich klinisch minder eenduidig waardoor meer uitvoerige diagnostiek nodig was. In 89,7% van de gevallen werd een breuk van het middengezicht correct voorspeld door een neusbloeding, beperkte oogbewegingen, geavulseerde of mobiele gebitselementen, periorbitale bloedingen of een palpeerbare stap.
Ook ontdekte Rozema dat berijders van een elektrische fiets vaker een trauma van het middengezicht hadden, terwijl patiënten die gevallen waren met een gewone fiets vaker mandibulafracturen hadden. Het risico op enig aangezichtstrauma door fietsers wordt echter vooral bepaald door patiëntfactoren zoals leeftijd of alcoholgebruik en niet door het type fiets.
Ten slotte toonde Rozema aan dat herhalende reconstructieve digitale technieken en deep learning kunnen bijdragen aan een reductie van de stralingsbelasting in de scanprotocollen bij aangezichtstraumatologie. Zelfs met een maximale stralingsreductie van 70% bleven de subjectieve en objectieve beoordelingen door 24 radiologen en MKA-chirurgen van de CT- en CBCT-beelden consistent en bruikbaar voor klinische besluitvorming voor de behandeling.
Op 30 maart 2022 promoveerde Romke Rozema aan de Rijksuniversiteit Groningen op zijn proefschrift ‘Diagnostic management of maxillofacial trauma patients: clinical considerations and radiological advancements’. Promotor was prof. dr. F.K.L. Spijkervet en copromotoren waren dr. B. van Minnen en dr. M.H.J. Doff.
(Beeld: Shutterstock)