Verbod op frisdrankaanbiedingen effectiever dan suikertaks
Een verbod op aanbiedingen van suikerhoudende dranken in winkels heeft mogelijk meer effect dan een belasting hierop. Consumenten kopen gemiddeld 35% minder frisdranken na een verbod op aanbiedingen, tegenover 1,5% bij een hogere belasting.
Met wiskundige modellen berekenden onderzoekers van de universiteit van Aberdeen de effecten van de 2 verschillende maatregelen. Ze gebruikten hiervoor een database met de uitgaven aan voedingsmiddelen van 2.568 Schotse huishoudens. Deze data werden verzameld vóór de invoering van de suikertaks in het Verenigd Koninkrijk in 2018.
Onderzoeker Wisdom Dogbe: "Uit studies waarin het effect van de frisdrankheffing is geëvalueerd, is gebleken dat het beleid zeer doeltreffend is. Maar de resultaten van onze studie wijzen er op dat een verbod op aanbiedingen van frisdranken nog effectiever zou zijn om de aankoop van calorieën en suiker te verminderen.”
Uit het onderzoek blijkt onder andere dat meer aanbiedingen op mineraalwater, sappen en dranken met gezondheidsclaims leiden tot een verminderde vraag naar frisdranken. Daarnaast werd ook de invloed van een aantal demografische gegevens onderzocht. In alle onderzochte groepen bleek een verbod op aanbiedingen effectiever dan een belasting op suikerhoudende dranken, maar de grootte van het effect was bijvoorbeeld afhankelijk van de woonlocatie (stad of dorp). De onderzoekers bevelen daarom aan om maatregelen op suikerhoudende dranken niet landelijk in te voeren, maar gerichte actie te ondernemen.
In Nederlandse supermarkten zijn frisdranken vaak in de aanbieding. Wageningen University & Research, De Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit Utrecht lieten in november 2021 in een rapport zien dat deze samen met o.a. snoep en alcoholische dranken in de top 5 staan van producten die het meest in de aanbieding zijn.
Steeds meer landen proberen de negatieve gevolgen van een te hoge suikerinname (zoals cariës, overgewicht en diabetes) terug te dringen met de invoering van een suikertaks. Op dit moment zijn er wereldwijd 43 landen met een belasting op suikerhoudende dranken, waarvan 10 in Europa. Kabinet Rutte-4 stuurt erop aan ook in Nederland een suikertaks in te voeren.
Vorig jaar mei meldde het NTVT al dat een combinatie van verschillende beleidsmaatregelen waarschijnlijk nodig is om de suikerinname aan te pakken.
(Bron: University of Aberdeen/Food Policy, 7 februari 2022)
(Beeld: Shutterstock)