Verminderd reukvermogen is signaal voor overlijden
Om tot deze bevinding te komen hebben onderzoekers van de Universitei van Chicago 3.005 personen in de leeftijd van 57 tot 85 jaar onderworpen aan een geurtest en 10 jaar lang gevolgd. De proefpersonen mochten aan verschillende geurstaafjes ruiken en kregen vervolgens 4 opties. De 5 geuren waren pepermunt, vis, sinaasappel, roos en leer. De meesten slaagden er in om 4 of 5 geuren te benoemen, maar 20% van de mensen konden slechts 2 of 3 geuren identificeren. Van de proefpersonen herkenden slechts 3,5% één geur of niet één geur.
Van alle deelnemers met een verminderd reukvermogen bleek na 10 jaar 39% te zijn gestorven. En dat terwijl van de mensen met een goed reukvermogen slechts 10% van de proefpersonen was overleden.
“Een verminderd reukvermogen is als een kanarie in een mijn”, zegt onderzoeker Jayant M. Pinto. “Mensen zullen niet direct sterven aan een verminderd reukvermogen, maar het is wel een waarschuwing dat er iets mis is en dat er schade in het lichaam is aangericht.”
Veel mensen denken dat het reukvermogen niet heel belangrijk is, maar schijn bedriegt. Pinto:“Het reukvermogen heeft een grote impact op hoe eten smaakt. Mensen die niet meer goed kunnen ruiken, hebben minder zin om te eten. Ze eten ongezonder en krijgen minder belangrijke voedingsstoffen binnen. Daarnaast herkennen zij geen gevaren – zoals rook of een gaslek – en merken zij geen achteruitgang in hun persoonlijke hygiëne.”
Het is op dit moment nog onbekend hoe het komt dat het reukvermogen de dood kan voorspellen. Mogelijk betekent een verminderd reukvermogen dat het lichaam bepaalde stoffen of cellen niet meer kan aanmaken of vernieuwen.
Bron: PLOS one, 1 oktober 2014