Vitamine A in dieet zwangere bepaalt afweer nakomeling
Het binnenkrijgen van te weinig vitamine A tijdens de zwangerschap zal waarschijnlijk leiden tot een verminderde afweer bij de nakomelingen wanneer die volwassen zijn. Dat concluderen onderzoekers op basis van voortplantingsexperimenten met muizen.
In een artikel in Nature van 19 maart 2014 beschrijven zij hoe vitamine A in het embryo de ontwikkeling van lymfeklieren beïnvloedt. Lymfeklieren staan centraal in het afweersysteem en zijn essentieel om een afweerreactie te initiëren en te coördineren.
Uit hun onderzoek blijkt dat bij drachtige muizen een te lage inname van vitamine A door de moeder in de embryo's leidt tot een verstoorde ontwikkeling van de lymfeklieren. Doordat die klein blijven, krijgen volwassen dieren te maken met een sterk verminderde werking van het afweersysteem.
Dat komt door de werkzame stof, retinolzuur, die wordt gemaakt uit vitamine A. Als daarvan meer beschikbaar is tijdens de zwangerschap, worden de lymfeklieren van de nakomelingen groter, waardoor tijdens volwassenheid de afweer efficiënter verloopt.
Het onderzoek geeft inzicht in het effect van het dieet van een zwangere vrouw op de ontwikkeling en werking van het afweersysteem in haar nakomelingen, ook als deze volwassen zijn. Het is voorstelbaar dat het afweersysteem van nakomelingen van zwangere vrouwen met een dieet waarin weinig tot geen vitamine A zit, al bij voorbaat een achterstand heeft.
(Bron: VUMC, 19 maart 2014)