Vitamine D-status tijdens zwangerschap beïnvloedt tandontwikkeling kind
Een hogere vitamine D-status (≥ 75,0 nmol/L) van de moeder tijdens de zwangerschap en direct na de geboorte van het kind worden geassocieerd met een vertraagde tandontwikkeling in de kindertijd.
Vitamine D speelt een belangrijke rol in de absorptie van calcium en fosfor in de darmen. Zonlicht en vette vis zijn de belangrijkste bronnen van vitamine D. Als gevolg van onvoldoende zonlicht vormen zwangere vrouwen in Nederland een risicogroep voor een vitamine D-tekort. Uit eerdere onderzoeken bleek dat een vitamine D-tekort (< 50,0 nmol/L) resulteerde in een verminderde glazuur- en dentinemineralisatie. Onderzoekers van de Generation R study hebben daarom onderzoek gedaan naar de mogelijke relatie tussen de vitamine D-concentratie tijdens de zwangerschap en na de geboorte en de timing van de tandontwikkeling in de kindertijd.
Van 3.770 moeders was bloed afgenomen in het tweede zwangerschapstrimester en direct na de geboorte. Bij hun kinderen werd de tandheelkundige leeftijd vastgesteld op 10 jaar. De kinderen van moeders met een ernstig vitamine D-tekort hadden een hogere tandheelkundige leeftijd en een hoger ontwikkelingsstadium van de eerste premolaar in de onderkaak vergeleken met kinderen van moeders met optimale waarden. Een gebalanceerde vitamine D-status tijdens de zwangerschap is dus van belang voor de mineralisatie en de ontwikkeling van de tanden bij kinderen.
(Bron: GenR nieuwsbrief, 29 juli 2019)