Wereldwijde toename antibioticagebruik
Onderzoekers van de Princeton University (VS) bestudeerden het wereldwijde antibioticagebruik met als doel het ontstaan van antibioticaresistentie beter te kunnen voorspellen, en om een nulmeting te verkrijgen. Het vorige onderzoek naar het wereldwijde antibioticagebruik is namelijk al bijna 30 jaar oud. Met data over de antibioticaverkoop van groothandels in 71 landen en gegevens van de Wereldbank over de bevolkingsgrootte, berekenden zij de jaarlijkse toe- of afname in het gebruik.
In de periode 2000-2010 steeg de consumptie van ruim 54 miljoen doseringen naar ruim 73,6 miljoen doseringen. In absolute aantallen steeg vooral het gebruik van cefalosporinen, breedspectrum-penicillines en fluorchinolonen. De stijgende consumptie in de BRICS-landen – Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika – was verantwoordelijk voor 76% van de totale stijging. Dat is niet in zijn geheel te wijten aan bevolkingsgroei stellen de onderzoekers, omdat het aandeel van deze landen in de totale bevolkingsgroei ongeveer 33% was. Het lijkt erop dat bijvoorbeeld een verbeterde toegang tot gezondheidszorg hier ook verantwoordelijk voor is.
Dat er ook een stijgende consumptie was van groepen antibiotica die als laatste redmiddel kunnen worden gebruikt, zoals carbapenems (45%) en polymyxines (13%), is zorgelijk, aldus de auteurs. Zij concluderen dat gepast gebruik van antibiotica in ontwikkelende landen moet worden aangemoedigd en dat de internationale gemeenschap zich in moet zetten voor programma’s die rationeel gebruik hiervan bevorderen.
Bron: NTvG, 24 september 2014