× ABONNEREN

Wetenschappelijk advies over effecten toegevoegde suiker

8 mei 2017 Geen reacties

De Europese voedselautoriteit EFSA gaat een wetenschappelijk onderbouwd advies geven over de gezondheidseffecten van toegevoegde suikers aan voedingswaren. Begin 2020 moet dit advies gereed zijn. Het advies zal zich richten op suiker uit alle bronnen, zoals sucrose, fructose, glucose, zetmeel, stroop en dergelijke. De EFSA gaat onderzoeken welk effect de toegevoegde suikers hebben op onder andere lichaamsgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten en tandbederf. Bij de beoordeling kijkt EFSA naar de gehele bevolking.

Vijf Scandinavische landen (Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen en Zweden) hadden de Europese voedselautoriteit om een dergelijk advies gevraagd. Annica Sohlström van het Zweedse voedselagentschap is tevreden:  “Wij zijn blij dat de aanvaarding van het mandaat om de relatie tussen toegevoegde suikers en de gezondheid op Europees niveau te evalueren.”

De EFSA zal een ad-hoc-werkgroep van voedingsdeskundigen, epidemiologen, tandartsen en specialisten in voedingsgerelateerde chronische ziekten instellen. De 5 Scandinavische landen krijgen de mogelijkheid een waarnemer aan de werkgroep toe te voegen.

In 2010 heeft de EFSA een wetenschappelijk advies gegeven over de inname van koolhydraten en voedingsvezels. Suiker is daarin ook meegenomen. Op dat moment was het beschikbare bewijsmateriaal onvoldoende om een bovengrens voor de dagelijkse inname van de totale of toegevoegde suikers in te stellen. Sindsdien zijn echter nieuwe wetenschappelijke gegevens aan het licht gekomen. Daarnaast is er een groeiende publieke belangstelling voor de gevolgen van de consumptie van suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken.

De Europese lidstaten zoeken houvast bij het uitvaardigen van dieetrichtlijnen voor suiker. Overgewicht is immers een steeds groter probleem aan het worden. Reden waarom de EFSA alle feiten op een rij gaat zetten.

(Bron: EFSA, 23 maart 2017)

Winkelmandje

Er zitten geen programma's in het winkelmandje