Wildgroei in mondzorgverleners baart NVM zorgen
NVM-mondhygiënisten, de beroepsorganisatie van mondhygiënisten in Nederland, is ernstig bezorgd over de kwaliteit en patiëntveiligheid verleend door hulpkrachten binnen de mondzorgpraktijk, de zogenoemde 'preventie-assistenten'. Deze minimaal geschoolde krachten worden steeds vaker ingezet om tandheelkundige behandelingen uit te voeren.
De mondhygiënist volgt een vierjarige hbo-opleiding en een tandarts een zesjarige universitaire studie. Wettelijke kaders waarbinnen de mondhygiënist en tandarts mogen handelen, maken het voor patiënten transparant wie welke zorg verleent. Hulpkrachten kunnen echter na een achtdaagse cursus al 1 van de volgende titels gebruiken: 'preventie-assistent', 'paro-preventie-assistent', 'preventieconsulent', 'preventie-medewerker' of 'mondzorgmedewerker in de preventie'. Er bestaat geen erkende opleiding voor deze hulpkrachten en de NVM zet dan ook vraagtekens bij de borging van kwaliteit en patiëntveiligheid door deze hulpkrachten. Ook gaat het om onbeschermde titels, dus als iemand de cursus niet haalt of niet volgt, kan men zich toch de bovengenoemde titel aanmeten.
Hulpkrachten zoals een 'preventie-assistent', worden in de praktijk steeds vaker en breder ingezet om tandheelkundige behandelingen uit te voeren, zoals het verwijderen van tandsteen, het geven van poetsinstructies, maar ook het geven van verdoving en zelfs boren. Dit zónder dat de patiënt weet wie deze taken uitvoert en of deze medewerker wel voldoende is opgeleid. De patiënt betaalt echter wel exact dezelfde rekening, ongeacht of de behandeling door een mondhygiënist of 'preventie-assistent' is uitgevoerd. Een zorgelijke ontwikkeling stellen de NVM-mondhygiënisten.
(Bron: Nationale Zorggids, 23 juni 2015)