Zeldzame (neo)natale gebitselementen: prevalentie en complicaties
Wereldwijd wordt 1 op de 289 kinderen geboren met doorgebroken gebitselementen (natale tanden). Bij 1 op 2.212 kinderen breken tanden of molaren door tijdens de eerste 30 dagen na de bevalling (neonatale tanden). De prevalentie varieert tussen de continenten van 11 per 10.000 in Azië tot 75 per 10.000 in Noord-Amerika.
De onderzoekers uit Brazilië deden een systematisch literatuuronderzoek in 6 elektronische bibliotheken naar artikelen over het voorkomen van (neo)natale gebitselementen. Er waren 23 artikelen geschikt voor verdere analyse.
Hoewel (neo)natale gebitselementen een zeldzaam fenomeen zijn, is er veel over geschreven. De meeste voortijdig doorgebroken gebitselementen zijn melktanden en zijn vaak klein, conisch van vorm en gelig van kleur. Het betreffen geen boventallige gebitselementen maar gebitselementen waarvan de tandkiem oppervlakkig is aangelegd. Complicaties die kunnen optreden zijn problemen met (borst)voeding, aspiratie of ulceraties van het tandvlees. Vaak zijn de (neo)natale gebitselementen mobiel en kunnen met een pincet of hand worden verwijderd. Als er gekozen wordt voor extractie dient in overleg met de huisarts of een mka-chirurg de preoperatieve toediening van vitamine K overwogen te worden om bloedingen te voorkomen.
Behalve de gebruikelijke apgarscore is het dus goed om ook even te kijken of en hoeveel tanden er al doorgebroken zijn bij een pasgeborene.
(Bron: J Am Dent Assoc, 19 augustus 2023) | (Beeld: Shutterstock)
Dit bericht delen op sociale media? Klik op de deelknop links in beeld en kies uit Facebook, Twitter of Linkedin.