Zomertip van de NTVT-redactie: focus op het begin, niet de finish!
"Vanaf nu ga ik alles anders doen!" Het is de eerste werkdag na de zomervakantie, je hebt er goed over nagedacht. Vanaf nu: gezonder eten, meer sporten en meer #doeslief. “Effectiever, productiever en met minder stress. Wie het te druk heeft, is een sukkel en wie terugvalt in zijn oude gewoontes een slapjanus“, speelt rond in je gedachten. Dat geldt dan ook voor onze patiënten: ze moeten tweemaal per dag poetsen, iedere dag stoken en het liefst per direct.
Moeten? MOETEN! Jazeker, onze patiënten moeten van ons. “Maar als ik iets moet, dan moet ik helemaal niets. Toch!?” Toch zouden onze patiënten best een gezond gebit willen hebben. Zo wil ik zelf best een sixpack, maar niet iedere dag naar de crossfit. En geeft toe, welke ovenschotel is nou écht lekker zonder spekjes? Smoesjes. De elektrische borstel was weer eens niet opgeladen, tandenstokers zijn op of breken steeds af. En dan met een schuldbewuste blik maar weer sorry zeggen tegen die strenge dame met haar trilapparaat en prikstok…
Eind juni komt de Nederlandse vertaling uit van ‘Atomic habits’ (‘Elementaire gewoontes’) van James Clear . Dit zelfhulpboek predikt geen grote veranderingen in korte tijd, maar helpt door middel van kleine acties routines aan te leren die uitgebouwd kunnen worden tot grote veranderingen. Routines kosten minder moeite om vol te houden en uit te voeren. De zelfhulptips werken misschien ook wel voor onze patiënten; ik geef een voorzet:
- Combineer zelfzorg met een bestaande routine en adviseer om de interdentale reiniging uit te voeren na de vaste routine die het tweemaal per dag poetsen hopelijk al is. Of maak gebruik van andere routines die een patiënt heeft, zoals een dagelijks Netflixuurtje.
- Maak het de patiënt, en daarmee jezelf, gemakkelijk. Vertel de patiënt de tandenstokers in het zicht te leggen zodat er een fysieke geheugensteun is of stel een herinnering op de telefoon in. Focus op haalbare doelen. De patiënt kan bijvoorbeeld beginnen met wekelijks te stoken.
- Zorg voor een beloning. Laat de patiënt zijn doelen bijhouden op een kalender of zichzelf punten geven voor iedere week dat een doel behaald is, om zo de progressie te zien. Geef je patiënt een compliment als hij eindelijk elektrisch is gaan poetsen of is begonnen met stoken.
En misschien kunnen wij dan een kruisje zetten in onze agenda’s: deze week 2 push ups gedaan én weer een tevreden patiënt!
(dr. Vincent Zijnge, redacteur)