Een veranderde smaakwaarneming is een regelmatig terugkerende klacht van gebitsprothesedragers. Algemeen wordt aangenomen dat het afdekken van het palatum durum de temperatuur- en structuurwaarneming van het voedsel verandert en daarmee de oorzaak is van deze andere smaakgewaarwording. Naast temperatuur en structuur van het voedsel spelen geur, leeftijd en speekselsamenstelling een belangrijke rol in de smaakwaarneming.
Patients regularly report an alteration in taste perception after the insertion of a maxillary complete denture. It is generally accepted that changes in temperature and texture perception of the food induced by covering the hard palate are the principal factors contributing to this alteration. Besides temperature and texture, other factors contributing to taste perception are smell, age and saliva composition.
Auteur(s) |
P.W.J. Jüch
W. Kalk |
---|---|
Rubriek | Thema: De volledige gebitsprothese nader belicht |
Publicatiedatum | 1 november 2011 |
Editie | Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 118 - editie 11 - november 2011 ; 569-574 |
DOI | https://doi.org/10.5177/ntvt.2011.11.11138 |
Er zitten geen programma's in het winkelmandje