Verstoring van de smaakwaarneming kan grote gevolgen hebben voor de algemene gezondheid. Hoewel mondmicrobiota mogelijk een rol spelen bij smaakwaarneming, is er weinig bekend over deze eventuele invloed. In deze scoping review werd de invloed van mondmicrobiota op smaakperceptie onderzocht. De huidige literatuur is heterogeen qua onderzoeksmethode en onderzoekspopulatie, waardoor onderlinge onderzoeksresultaten beperkt vergelijkbaar zijn. Hoewel de bevindingen van dit literatuuronderzoek onvoldoende bewijs leveren om de invloed van mondmicrobiota op smaakperceptie te bevestigen, wijzen enkele resultaten op een relatie tussen smaakperceptie en specifieke micro-organismen. In de smaakperceptie spelen verschillende factoren een rol, waaronder tongcoating, medicatiegebruik, hoge leeftijd en verminderde speekselsecretie, en bij aanwezigheid van deze factoren is alertheid op eventuele smaakverandering van belang. Om de invloed van mondmicrobiota op smaakperceptie te verduidelijken is grootschalig onderzoek nodig, waarin de multifactoriële etiologie van smaakperceptie wordt onderzocht.
Auteur(s) |
A.M. Kaan
T.C. Chin D. Tholen E. Zaura |
---|---|
Rubriek | Onderzoek en wetenschap |
Publicatiedatum | 7 maart 2023 |
Editie | Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 130 - editie 3 - maart 2023; 119-127 |
DOI | https://doi.org/10.5177/ntvt.2023.03.22081 |
Er zitten geen programma's in het winkelmandje