Kleine asymmetrische afwijkingen in het gebit zijn orthodontisch goed op te lossen. Voor ernstiger asymmetrieën kan uni- of bilaterale premolaarextractie uitkomst bieden. In dit artikel wordt een retrospectief onderzoek besproken waarbij de behandelresultaten en effecten op de maxillaire boogvorm, symmetrie en midlijnverschuiving bij patiënten met een enkelzijdige Klasse II-malocclusie na uni- of bilaterale premolaarextractie in de bovenkaak worden belicht.
Bij 13 patiënten met unilaterale premolaarextractie en 20 patiënten met bilaterale premolaarextractie werd in de bovenkaak de boogvorm, boogbreedte van extractie en non-extractiezijde en midlijnverschuiving geëvalueerd na behandeling ten opzichte van de rugae. Digitaal gescande modellen werden met behulp van de programma’s Geomagic en MATLAB onderzocht. De bovenkaak werd transversaal in 5 segmenten en sagittaal in 10 segmenten verdeeld: anterieur, anterieur-midden, midden, midden-posterieur en posterieur.
In de unilaterale extractiegroep was transversaal een significant verschil tussen de linker- en rechterzijde in het anterieure, anterieur-midden en middensegment en sagittaal in alle segmenten behalve het posterieure. Tussen de 2 onderzoekgroepen was een significant verschil gevonden in de midlijnverschuiving en in het anterieure en anterieur-middensegment in transversale richting en in het midden- en midden-posterieure segment in sagittale richting (afb. 1 en 2).
Afb. 1. Tandbogen met unilaterale extracties: tandbogen van 13 patiënten over elkaar heen gesuperponeerd op de referentie lijnen (a). Gereconstrueerde gemiddelde tandboog (b).
Afb. 2. Tandbogen met bilaterale extracties: Tandbogen van 13 patiënten over elkaar heen gesuperponeerd op de referentie lijnen (a). Gereconstrueerde gemiddelde tandboog (b).
Conclusie. Unilaterale premolaarextractie bij behandeling van asymmetrische (Klasse II-)malocclusies resulteren over het algemeen tot een smallere boogvorm en meer posterieure verplaatsing van de gebits- elementen aan de extractiezijde met een midlijnverschuiving richting de extractiezijde. Eenzijdige ineenzakken van de tandboog kan resulteren in een matige interdigitatie, premature contacten, afwezigheid contact met antagonist en een asymmetrische overjet.
Dahiya G, Masoud AI, Viana G, Obrez A, Kusnoto B, Evans CA. Effects of unilateral premolar extraction treatment on the dental arch forms of Class II subdivision malocclusions. Am J Orthod Dentofacial Orthop. 2017; 152: 232-241.
Auteur(s) |
R. Farhanghi
G.J.C. Kramer |
---|---|
Rubriek | Excerpten |
Publicatiedatum | 4 januari 2019 |
Editie | Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 126 - editie 1 - januari 2019; 46-47 |
Er zitten geen programma's in het winkelmandje