Gastro-enteritis hoort in de top-tien van aandoeningen in ons land. Hier waren de gastro-enteritiden tot een eind in de 20e eeuw belangrijk in morbiditeit en mortaliteit. Mondiaal zijn ze dat nog. Veel vaker dan vroeger verondersteld, zijn virussen de oorzaak, waaronder Norwalk-like virussen en rotavirus. Diarree en braken zijn symptomen. Slechts 5% van de patiënten meldt zich bij de huisarts. Risicogroepen zijn kinderen in dagverblijven en bejaarden in verpleeg- en verzorgingshuizen. Gevreesde vormen zijn gastro-enteritis door E.coli O157 en Campylobacter. Die laatste kan aanleiding zijn tot het syndroom van Guillain-Barré, een soms levensbedreigende spierzwakte. (Pluim)vee, vlees en eieren zijn een belangrijke bron van darmpathogenen. Kleinschaliger en minder intensief veehouden is de meest logische oplossing van dit probleem.
Gastro-enteritis is in the top 10 of afflictions in our country (4.5 million cases yearly on a population of 16 million). Well into the 20th century gasto-enteritis was important in terms of both morbidity and mortality. Globally it still is. Much more often than has been presumed before, viruses are the cause, e.g. the Norwalk-like viruses and rota virus. Main symptoms are diarrhoea and vomiting. Only in 5% of the cases the general practitioner is consulted. Risk groups are children in day-care centres and elderly in old age homes and hospices. Dangerous forms of gastro-enteritis are caused by E.coli O157 and Campylobacter. The latter can cause the Guillain-Barré Syndrome, a sometimes life threatening muscle weakness. Livestock (poultry, pigs), meat and eggs are a predominant source of intestinal pathogens. Keeping animals on a smaller scale with less intensive methods is the most logical solution to this problem.
Auteur(s) | P. Bol |
---|---|
Rubriek | Medisch |
Publicatiedatum | 1 april 2002 |
Editie | Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 109 - editie 4 - april 2002 ; 151-152 |
Er zitten geen programma's in het winkelmandje