Tandsteen ontstaat door het neerslaan van calcium- fosfaten op tandplaque, vooral in een basisch milieu. Fruit is zuur en bevat daarnaast veel koolhydraten, wat leidt tot zuurvorming in tandplaque. In bevolkingsonderzoek bleek fruitconsumptie dan ook geassocieerd met een verlaagd risico op de vorming van tandsteen. Bij eiwitafbraak kan wel een basisch milieu ontstaan. Consumptie van zuivelproducten, die eiwitrijk zijn en ook veel calciumionen bevatten, leidt echter niet tot meer tandsteenvorming. Ook mondverzorgingsproducten met het aminozuur arginine of met ureum, die beide een basisch milieu genereren, leiden niet tot meer tandsteenvorming. Op basis van deze onderzoeken kan geconcludeerd worden dat voeding het metabolisme in tandplaque onvoldoende beïnvloedt om te leiden tot meer tandsteenvorming.
Auteur(s) |
A.J.M. Ligtenberg
H.S. Brand |
---|---|
Rubriek | Hoe zit het nu eigenlijk?! |
Publicatiedatum | 5 november 2021 |
Editie | Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 128 - editie 11 - november 2021; 535-537 |
DOI | https://doi.org/10.5177/ntvt.2021.06.21038 |
Er zitten geen programma's in het winkelmandje