Ons aangezicht is ons visitekaartje. Binnen een tiende van een seconde geeft ons aangezicht aan een onbekende diens eerste indruk van wie we zijn: ons karakter, onze intelligentie, onze emoties en intenties. De aantrekkelijkheid van het aangezicht beïnvloedt bovendien de dynamiek van sociale interactie: op het werk, thuis en in de liefde - ons gezicht verzorgt zo bekeken een essentiële (biologische) lichaamsfunctie.
In dit themanummer duiken we in de diepten van gelaatsesthetiek, onderzoeken we in wetenschappelijke en historische context wat schoonheid voor de mens betekent en kijken we bovendien naar de rol van tandartsen binnen dit werkgebied. Uit een recente online enquête onder abonnees van het NTVT blijkt dat 49% het toedienen van cosmetische injectables (botulinetoxine en huidfillers) door adequaat getrainde tandartsen ondersteunt. De juridische kaders rondom esthetische behandelingen door tandartsen blijken echter niet altijd helder. Een terugblik op een recente berisping door het Centraal Tuchtcollege, van een tandarts die cosmetische injectable-behandelingen uitvoerde rondom het oog, toont aan dat er behoefte is aan duidelijkheid. Hoe definiëren we het expertisegebied van de tandheelkunst en waar liggen de grenzen? Het is een vraagstuk dat consensus vereist vanuit de beroepsgroep en met het artikel over dit onderwerp wordt hopelijk een verhelderend licht geworpen op dit grijze gebied.
Botulinetoxine en huidfillers (cosmetische injectables) worden steeds populairder. Maar wat zijn deze stoffen precies en hoe veilig zijn ze? In de oorspronkelijke eed van Hippocrates werd benadrukt: “[U zult] allereerst niet schaden (primum non nocere)”. Als je echter de Nederlandse kranten leest, kan regelmatig de vraag opkomen of injectables misschien meer schade berokkenen dan positieve effecten sorteren. Wat is eigenlijk het risico op eenzijdige blindheid of necrose van het aangezicht na fillerinjecties? Hoe zit het met de kans op allergische reacties? Een overzichtsartikel biedt inzichten en demystificeert enkele van de mythes die rond deze behandelingen hangen. Ten slotte wordt een casus gepresenteerd die de reële risico’s onderstreept, alsook het belang van bekwaamheid in het voorkomen, herkennen en behandelen van injectable-gerelateerde complicaties.
Een vaak gehoorde stelling over de behandeling van bruxisme, is dat botulinetoxine ongeschikt is, omdat het ‘slechts kortdurend de symptomen onderdrukt, maar niet de oorzaak wegneemt’. Hierdoor genieten de andere behandelmodaliteiten nog steeds vaker de voorkeur van veel tandartsen en gnathologen. Is dit terecht? In dit themanummer wordt uiteengezet wat de plaats is van botulinetoxine in de behandeling van bruxisme.
Ondanks de groeiende populariteit van cosmetische injectables zijn chirurgische ingrepen, zoals een gecombineerde face-halslift, de meest krachtige en duurzame behandelingen om huidveroudering tegen te gaan. In een overzichtsartikel wordt bondig samengevat welke cosmetische aangezichtsoperaties er bestaan, voor welke indicaties ze geschikt zijn, hoe effectief ze zijn en hoe veilig ze zijn. Ook wordt in dit thema toegelicht wat de synergistische rol is van aanvullende esthetische interventies (zoals lipofilling, dermale fillers, gezichtsimplantaten, liposuctie, oorcorrecties, ooglidcorrecties of een liplift) in de orthognatische chirurgie.
Ik nodig u uit om dit themanummer te verkennen, om te leren, te reflecteren en, belangrijker nog, geïnspireerd te raken. Moge deze editie een brug slaan tussen de verschillende disciplines en bijdragen aan een verrijkte visie op gelaatsesthetiek.
Meer lezen? Log in of word abonnee
Auteur(s) | S.A. Steenen |
---|---|
Rubriek | Thema Esthetiek van het gelaat |
Publicatiedatum | 4 december 2023 |
Editie | Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 130 - editie 12 - december 2023; 479 |
Er zitten geen programma's in het winkelmandje