Is er sprake van een ware huidkankerepidemie? Een op de 5 Nederlanders krijgt in zijn leven te maken met een vorm van huidkanker. Het basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom en het melanoom zijn de meest voorkomende vormen van huidkanker. Overmatige, regelmatige en cumulatieve blootstelling aan UV-licht is de grootste veroorzaker van huidkanker, dat zich daarom vooral presenteert in het hoofd-halsgebied. Zo komt ongeveer de helft van alle huidkankers voor op de neus. De prognose van de meeste huidkankers is goed, mits tijdig herkend en adequaat behandeld.
Wat is jouw rol binnen de huidkankerzorg? Aangezien huidkanker vooral voorkomt bij de oudere mens en deze steeds meer tot op hoge leeftijd (een deel van) de dentitie behoudt, is de kans aannemelijk dat tijdens een mondzorgbezoek een huidafwijking in het aangezicht wordt gezien. Het klinisch onderscheid tussen een goedaardige en kwaadaardige huidafwijking is lastig en vereist veel expertise. Desondanks is het signaleren en eventueel herkennen ervan van grote waarde.
Tijdens deze DentTalk webinar markeert dermatoloog dr. Jorrit Terra, met moderator prof. dr. Jan de Visscher, de klinische kenmerken van huidaandoeningen met een groene vlag (pluis) of een rode vlag (niet pluis). Tevens worden handvatten gegeven voor het wel of niet adviseren van een bezoek aan de huisarts.
Dr. Jorrit B. Terra is opgeleid tot dermatoloog in het UMCGroningen (2005-2010) en promoveerde in 2013 op de auto-immuunziekte pemfigoid. Hij was van 2010-2018 verbonden als staflid aan de afdeling Dermatologie in het UMCG. Sinds 2018 is hij werkzaam als dermatoloog in het Isala dermatologisch centrum (IDC). Hij is tevens medisch directeur van het IDC. Zijn aandachtsgebieden betreffen huidoncologie, Mohs-chirurgie en blaarvormende auto-immuunziekten. Hij is gecertificeerd Mohs-dermatoloog en leidt dermatologen op binnen dit superspecialisme. Jorrit Terra is daarnaast betrokken geweest bij diverse huidoncologische landelijke richtlijnen en de beroepsvereniging. Hij zet zich in voor primaire preventie binnen het huidkankerdomein, participeert in landelijke campagnes en treedt vaak op in pers en media.
Moderator is prof. dr. Jan G.A.M. de Visscher, mka-chirurg-oncoloog, hoogleraar oral medicine aan het Amsterdam UMC en redacteur van het NTVT. Prof. dr. Jan G.A.M. de Visscher is mka-chirurg-oncoloog en sinds 2014 hoogleraar oral medicine en verbonden aan het Amsterdam UMC en ACTA. Jarenlang is hij als hoofd-hals oncologisch chirurg werkzaam geweest in het Medisch Centrum Leeuwarden. Zijn onderzoek en belangstelling gaat uit naar de diagnostiek en behandeling van potentieel maligne en maligne afwijkingen in de mondholte en het periorale gebied, kaakbotaandoeningen en afwijkingen van de speekselklieren. De Visscher is een veelgevraagd spreker en een van de experts op het gebied van de mondpathologie en de hoofd-halsoncologie.
Groene vlaggen
Rode vlaggen
Therapie van smeren tot snijden
Tandartsen en mondhygiënisten.
Geaccrediteerd vanaf 13 juni 2023 t/m 23 mei 2026.
Auteur(s) | NTVT |
---|---|
Accreditatie | 1,5 nascholingspunten |
Publicatiedatum | 13 juni 2023 |
In deze webinar on demand leer je:
Er zitten geen programma's in het winkelmandje