Jicht is een uiting van een metabole stoornis in de afbraak van purinen. Dit zijn basische componenten in DNA en RNA. bij jicht vindt er een kristallisatie plaats van het eindproduct van de purineafbraak, het uraat, in onder andere de gewrichten. Dit veroorzaakt aanvalsgewijs hevige pijn. Sommige voedingsmiddelen bevatten veel purinen en bevorderen derhalve jicht; daartoe behoren bepaalde soorten vlees, vis en peulvruchten. Jichtlijders horen tot de ongelukkige groep patiënten die zich veel genoegens moet ontzeggen. Tal van afwijkingen, vooral van enzymatische processen, kunnen tot jicht leiden; daaronder zijn er vele erfelijk. Inmiddels zijn er tal van middelen om jichtaanvallen te couperen; daarnaast bestaan er middelen om de uraatspiegels in het bloed te verlagen.
Gout is the expression of a metabolic error in the breakdown of purines. These are alkaline components of DNA and RNA. In gout victims the end product of the break down of purines, urate, forms crystals in, among others, the joints. This provokes severe pain attacks. Several food products have a high purine content and therefore enhance gout; some kinds of meat, fish, peas and beans are feared for this property. Gout victims belong to the unfortunate patient groups that have to deny themselves many joys of life. Gout can be the result of a variety of errors, especially in the realm of enzymatic processes; many of these are hereditary. There exist several drugs that can interrupt gout attacks; moreover there are drugs that lower the urate levels in the blood.
Auteur(s) | P. Bol |
---|---|
Rubriek | Medisch |
Publicatiedatum | 1 augustus 2000 |
Editie | Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 107 - editie 8 - augustus 2000 ; 344-345 |
Er zitten geen programma's in het winkelmandje