Smaak- en reukstoornissen kunnen leiden tot gewichtsverlies en soms tot gewichtstoename. Daarom vormt voedingsvoorlichting een essentieel onderdeel van de begeleiding en behandeling van een patiënt met een smaak- en reukstoornis. Bij reuk- en smaakstoornissen dient onderscheid te worden gemaakt tussen algemene voedingsadviezen en voedingsadviezen tijdens en na behandeling van een oncologisch proces door radio- en/of chemotherapie hiervan. Voedingsadviezen dienen ter verbetering van de voedingstoestand en het welbevinden van de patiënt. Bij ernstige problemen met de verwerking van een reuk- en/of smaakstoornis kan psychosociale ondersteuning worden overwogen.
Chemosensory disorders may result in loss of body weight and sometimes in gain of body weight. Therefore, dietary advice is an essential part of the counselling and treatment of patients with a chemosensory disorder. In cases involving a chemosensory disorder, a distinction has to be made between general dietary advice and advice during and after a patient’s period of chemotherapy or radiotherapy. The aim of dietary advice is the improvement of a patient’s nutritional condition and the patient’s well-being. In case of serious problems related to dealing with a chemosensory disorder, psycho-social counselling may be considered.
Auteur(s) |
R. van Weissenbruch
F.K.L. Spijkervet A. Visser H. Jager-Wittenaar A. Vissink |
---|---|
Rubriek | Onderzoek en wetenschap |
Publicatiedatum | 5 april 2013 |
Editie | Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 120 - editie 4 - april 2013; 208-211 |
DOI | https://doi.org/10.5177/ntvt.2013.04.12137 |
Er zitten geen programma's in het winkelmandje