Muris J. Palladium allergy in relation to dentistry Amsterdam: Universiteit van Amsterdam, 2015 238 bl., geïll. Academisch proefschrift
Binnen de tandheelkunde wordt voor ‘metalen’ restauratiematerialen veelvuldig gebruikgemaakt van goud, platina, palladium en, vooral vroeger, van de legering amalgaam. Van goud, platina en palladium worden zelden klinische relevante bijwerkingen gerapporteerd. Dit geldt echter niet voor legeringen die palladium als hoofdcomponent hebben. Vooral legeringen van palladium met zilver en palladium met koper hebben een relatief geringe weerstand tegen corrosie. Bij toepassing van palladiumlegeringen zijn meermaals allergische reacties beschreven, die vaak worden geduid als een palladiumallergie. Het blijkt in de dagelijkse praktijk echter moeilijk om een allergie voor palladium aan te tonen, vaak wordt een positieve reactie op een patchtest toegeschreven aan een kruisreactie van nikkel. Het is echter de vraag of dit terecht is en het een probleem is van de algemeen gebruikte patchtest vanwege de lage sensitiviteit van de patchtest of het palladium-testallergeen.
Joris Muris is in zijn promotieonderzoek op zoek gegaan naar een alternatief palladium-testallergeen. In diverse onderzoeken heeft Muris kunnen aantonen dat het door hem gebruikte testallergeen gevoeliger is dan de tot dusverre gebruikte palladium-testallergenen. Bovendien ontwikkelde Muris een methodiek waarbij een kleine hoeveelheid van een in de mond aanwezig restauratiemateriaal kan worden verkregen en kan worden gebruikt om de samenstelling van het toegepaste restauratiemateriaal te achterhalen. Op deze wijze kan worden beoordeeld óf en vóór welk van de componenten van het restauratiemateriaal de patiënt mogelijk allergisch is.
Voor tandartsen-algemeen practici is vooral de paragraaf over klinische toepasbaarheid van de bevindingen van dit onderzoek lezenswaardig. In deze paragraaf wordt stapsgewijs beschreven wat belangrijke componenten zijn van de anamnese en het klinisch onderzoek bij verdenking op een allergie voor tandheelkundige metalen/legeringen. Op basis van deze informatie kunnen tandartsen inschatten of het zinvol is om een sensibilisatie/allergietest te indiceren. Ook worden aanwijzingen gegeven welke test te indiceren. Ten slotte worden kort de behandelingsmogelijkheden besproken wanneer een allergie wordt aangetoond.
Meer lezen? Log in of word abonnee
Auteur(s) | A. Vissink |
---|---|
Rubriek | Media |
Publicatiedatum | 4 september 2015 |
Editie | Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 122 - editie 9 - september 2015; 493 |
Er zitten geen programma's in het winkelmandje