Kauwen is de eerste fase in het spijsverteringsproces. Het dient om het vaste voedsel te verkleinen en te vermengen met speeksel zodat het geschikt wordt om door te slikken. De mate van voedselverkleining hangt af van verschillende factoren, zoals de kauwkracht opgewekt door de kauwspieren, het aantal en de vorm van de (pre)molaren, de neuromusculaire sturing van de bewegingen van de onderkaak en de hoeveelheid en de samenstelling van het speeksel. Om het kauwen doelgericht te laten verlopen dienen vorm en functie goed op elkaar te zijn afgestemd. Stoornissen in de functie en afwijkingen in de vorm kunnen aanleiding geven tot klachten en dat gaat vaak samen met een verminderde voedsel verkleining. Door onderzoek naar de mechanismen die ten grondslag liggen aan de functionele processen kunnen klinische afwijkingen beter worden begrepen.
Mastication is the first phase of the digestive process. It serves to reduce the size of solid food and to mix it with saliva so that it can be swallowed. The degree to which food is reduced in size depends on various factors, such as the masticatory force generated by the jaw muscles, the number and form of the (pre-)molars, the neuro-muscular control of the movements of the mandible and the quantity and composition of the saliva. If the mastication is to operate efficiently, form and function have to be properly balanced. Disturbances in function and abnormalities in form can lead to complaints and are often accompanied by a diminished fragmentation of the food. By investigating the fundamental mechanisms of the functional process, abnormalities can clinically be better understood.
Auteur(s) |
L.W. Olthoff
A. van der Bilt |
---|---|
Rubriek | Onderzoek en wetenschap |
Publicatiedatum | 1 februari 2012 |
Editie | Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 119 - editie 2 - februari 2012 ; 085-089 |
DOI | https://doi.org/10.5177/ntvt.2012.02.11185 |
Er zitten geen programma's in het winkelmandje