Dr. Erik H. van der Meij kreeg tijdens de Dutch Dental Science Days de NTVT Publicatieprijs 2024 overhandigd voor zijn artikel ‘Ulceraties van het mondslijmvlies’. Hij schreef dit artikel samen met prof. dr. Jan de Visscher voor de thema-editie over dermatologie en de mond (mei 2023). Volgens de jury was “de combinatie van relevantie voor de algemene praktijk, de boeiende stijl, de maatschappelijke relevantie, het goede gebruik van de illustraties en de heldere conclusies” doorslaggevend voor de keuze. Van der Meij is mka-chirurg, hoofd-halsoncoloog aan het Medisch Centrum Leeuwarden en het Amsterdam UMC. Daarnaast is hij perifeer opleider voor de opleiding tot mka-chirurg in het UMC Groningen.
Ik was verrast en vond het mooi om te zien dat het onder de aandacht brengen van een, mijns inziens, belangrijk en klinisch relevant onderwerp voor de tandarts-algemeen practicus op deze bijzondere wijze wordt gewaardeerd.
Het betreft een overzichtsartikel over de meest voorkomende ulcera van het mondslijmvlies waarmee een tandarts in de algemene praktijk kan worden geconfronteerd. Deze ulcera kunnen een traumatische, infectieuze, neoplastische, immuun- of geneesmiddelengerelateerde oorzaak hebben en de oorzaken kunnen variëren van onschuldig tot levensbedreigend. In het artikel worden mondzorgverleners bewust gemaakt van deze onderliggende oorzaken.
(Foto: Joost Hoving)
Kennis over ulceraties van het mondslijmvlies en vooral de zojuist genoemde onderliggende oorzaken leidt tot het tijdig insturen van een patiënt en dat heeft zeker bij kwaadaardige ulcera belangrijke consequenties voor de prognose van de patiënt. Immers, hoe eerder een kwaadaardige tumor van het mondslijmvlies wordt gediagnosticeerd, des te beter zal de uiteindelijke prognose zijn. Geadviseerd wordt om een patiënt met een ulcus dat na 2 weken, al dan niet na het elimineren van een vermoedelijke oorzaak, niet verdwenen is, te verwijzen naar een mka-chirurg voor verder onderzoek. De patiënt dient dan dezelfde werkweek door de mka-chirurg gezien te worden.
In de opleiding tot tandarts en mondhygiënist wordt wel degelijk aandacht besteed aan dit onderwerp. Vanwege de diversiteit aan mondslijmvliesafwijkingen is het echter lastig voor een mondzorgverlener in de algemene praktijk om met al deze afwijkingen ervaring op te doen. Tijdens de nascholingscursussen wordt niet alleen kennis opgefrist, maar worden vooral handvatten geboden hoe een mondzorgverlener in de algemene praktijk met deze afwijkingen om kan gaan.
Ik behandel inderdaad in het Medisch Centrum Leeuwarden nog steeds veel patiënten met verstopte speekselklieren, al dan niet sialendoscopisch, en inmiddels doe ik dat in samenwerking met mijn collega mka-chirurg Lotte Beumer. Technisch gezien is er de afgelopen 10 jaar op dit gebied niet veel veranderd, maar op het vlak van de diagnostiek van deze speekselklieraandoeningen is een aantal jaren geleden de transorale echografie geïntroduceerd, een veelbelovend diagnostisch hulpmiddel.
Naast mijn werkzaamheden als mka-chirurg, hoofd-halsoncoloog in het Medisch Centrum Leeuwarden, ben ik sinds 2 jaar tevens parttime werkzaam in het Amsterdam UMC en houd me daar bezig met de voornamelijk benigne mond- en kaakziekten.
Haha, dat zou mooi zijn. Ik zal in ieder geval mijn best doen om de komende jaren in het NTVT klinisch relevante onderwerpen op het gebied van de mond-, kaak- en speekselklierziekten onder de aandacht te blijven brengen.
Meer lezen? Log in of word abonnee
Auteur(s) | E.H. van der Meij |
---|---|
Rubriek | Minithema Dutch Dental Science Days 2024 |
Publicatiedatum | 9 september 2024 |
Editie | Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 131 - editie 09 - september 2024; 389 |
Er zitten geen programma's in het winkelmandje